Parlamentul European a adoptat marți abolirea costurilor suplimentare pentru apelurile intra-UE și dezvoltarea noii generații de internet ultra-rapid.

În ultimul plen înainte de europarlamentare, PE a adoptat Actul privind infrastructura gigabit, dosar negociat din partea Parlamentului European de către europarlamentarul REPER Alin Mituța.

Regulamentul prevede eliminarea costurilor suplimentare la apelurile telefonice inițiate în interiorul UE.

Dacă în prezent apelurile internaționale în interiorul UE sunt plafonate la maxim 19 cenți/minut, noul regulament prevede ca acest cost suplimentar să fie complet eliminat, ajungându-se astfel la același preț cu apelurile locale. Această măsură vine în completarea politicii europene privind roamingul, care se aplică doar atunci când o persoană călătorește în UE, nu și când sună din propriul stat.

În același timp, regulamentul include măsuri pentru acoperirea cu internet de mare viteză de cel puțin 1 Gb/s a întreg teritoriului european, inclusiv a zonelor rurale care în multe state membre, inclusiv România, continuă să fie slab conectate.

"Actul privind infrastructura gigabit creează un Schengen al telecomunicațiilor. Prin eliminarea costurilor suplimentare la apelurile în interiorul Uniunii Europene vom putea să sunăm de la Lisabona la București la aceleași prețuri ca de la București la Cluj. Eliminarea tarifelor suplimentare pentru apelurile în interiorul UE este foarte importantă pentru că ne va scădea facturile la telefonie mobilă. Pentru România, o țară  cu o diasporă semnificativă, de peste 4 milioane de cetățeni în UE, înseamnă că cei plecați vor putea să țină legătura mai ușor cu familiile din țară și invers", a declarat Alin Mituța.

"În plus, noua legislație va accelera acoperirea cu internet ultra-rapid a teritoriului populat al UE. Din păcate, în România și în Uniunea Europeană avem încă multe regiuni rurale și izolate care nu sunt bine conectate iar acestea vor fi primele care vor beneficia de aceste noi măsuri” a mai declarat europarlamentarul REPER.