Deputatul formațiunii germane de extremă dreapta AfD Petr Bystron neagă că ar fi primit bani din Rusia, iar conducerea partidului a decis să-i susțină în continuare candidatura pentru un mandat în Parlamentul European.

Guvernul ceh a descoperit recent o operațiune de influență a Rusiei. Propaganda Kremlinului a fost răspândită prin intermediul site-ului „Vocea Europei”. Potrivit Serviciului Ceh de Informații (BIS), site-ul a fost folosit pentru a finanța în secret candidați la alegerile europene din iunie. Potrivit presei germane și cehe, printre acești candidați s-ar afla și deputatul Petr Bystron, aflat pe poziția a doua a listei AfD.

Bystron e suspectat că ar fi primit bani cash sau criptomonede. Ziarul ceh Denik N a relatat că ar exista înregistrări audio care susțin această acuzație. Atât conducerea Bundestag, cât și Parchetul din München verifică acuzațiile.

Bystron a negat informațiile publicate de presă, dar formulările sale ciudate care au lăsat întrebări fără răspuns, inclusiv în declarația sa scrisă adresată Comitetului executiv federal al partidului de săptămâna trecută, notează Spiegel Online.

La reuniunea conducerii AfD de luni dimineață, el a negat categoric că a acceptat vreodată bani ”din acea direcție”. Conform unor participanți la ședință, întrebat de un membru al Consiliului executiv federal dacă au existat donații către el sau către filiala sa, el a răspuns negativ. 

După o discuție de circa 20 minute cu Bystron, Consiliul executiv federal a transmis într-un comunicat că ”în acest moment” îl consideră ”nevinovat” pe deputat.

Porivit informațiilor Spiegel, Consiliul executiv federal sprijină cererea lui Bystron ca serviciile cehe să publice înregistrarea audio pe care susțin că o dețin. 

Un purtător de cuvânt al BIS a spus deja că înregistrările audio nu vor fi publicate.

Nu toată lumea din Consiliu este mulțumită cu această decizie, mai mulți membri apreciază că declarațiile și comportamentul lui Bystron din ultimele două săptămâni sunt pre puțin credibile. 

Născut în fosta Cehoslovacie în 1972, Bystron s-a mutat împreună cu părinții lui în fosta RFG în 1987.