România este în grafic cu procedurile pentru implementarea certificatului verde digital la 1 iulie, a anunțat marți secretarul de stat în Ministerul sănătății Andrei Baciu.

"Suntem în grafic pentru obiectivul asumat de 1 iulie. Chiar înaintea acestei conferințe de presă, am avut altă ședință de lucru cu toate instituțiile implicate: Ministerul afacerilor externe, STS, INSP, tocmai pentru a finaliza în condiții cât mai bune toate cele necesare până la data de 1 iulie, termenul anunțat, pentru implementarea acestui certificat digital și în România", a declarat Andrei Baciu, în conferința săptămânală de presă susținută împreună cu Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV). 

Valeriu Gheorghiță a precizat că peste 997.000 de adeverințe electronice de imunizare au fost deja descărcate din platforma Registrului Electronic Național al Vaccinărilor. 

Reprezentantul STS a precizat că, în prezent, colegii săi lucrează pentru dezvoltarea componentei de portal securizat: ”Sistemul este complex pentru că acest portal nu este doar un simplu site, el va avea interconectări cu registrul de vaccinări, va avea interconectări cu aplicația Corona Forms, unde se regăsesc persoanele care au fost testate pozitiv sau negativ la un moment dat. De asemenea, în perioada următoare vom avea și foarte multe testări de performanță ale sistemului, testări de securitate. Ne așteptăm să fie un sistem accesat de foarte mute persoane și tocmai de aceea trebuie să asigurăm tot timpul necesar pentru faza de dezvoltare, de testare, înainte ca acesta să fie implementat".

Regulamentul privind certificatul verde european a fost publicat marți dimineață în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, după ce luni toate cele trei instituții principale ale Uniunii au semnat Regulamentul privind certificatul digital al UE privind COVID, deschizând astfel calea pentru facilitarea călătoriilor în țările europene.

Certificatul digital al UE privind COVID va fi accesibil tuturor și va acoperi vaccinarea, testarea și vindecarea de COVID-19.

Documentul va fi gratuit și disponibil în toate limbile UE, în format digital și pe suport de hârtie.

El va fi securizat și va include un cod QR semnat digital.

Regulamentul se va aplica timp de 12 luni, de la 1 iulie 2021.

13 state membre au început deja să emită certificate digitale ale UE privind COVID.

Detalii despre certificatul verde digital cu Ramona Strugariu și Marian-Jean Marinescu

Mai mult pe EurActiv »