Modul în care a avut loc vizita șefului diplomației europene la Moscova și organizarea conferinței de presă comună cu Serghei Lavrov arată că Rusia e mai degrabă angajată pe o poziție de confruntare cu UE, spune ministrul Bogdan Aurescu.

Ministrul român de externe l-a primit marți, la București, pe omologul slovac Ivan Korčok, relația UE-Rusia fiind una dintre temele de discuție, mai ales că subiectul va figura și pe agenda Consiliului Afaceri Externe, de pe 22 februarie, la Bruxelles. 

”Nu am putut să nu constatăm modul în care a fost organizată vizita Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate al Uniunii Europene, domnul Borrell, modul în care a fost organizată conferința de presă care a urmat discuțiilor de la Moscova, inclusiv expulzările de diplomați europeni care au avut loc în timpul acelei vizite. Toate aceste aspecte ne arată că Rusia este mai degrabă angajată pe o poziție de confruntare cu Uniunea Europeană, decât pe o poziție de deschidere”, a declarat Bogdan Aurescu, după întrevederea cu Ivan Korčok.

În urma discuțiilor de săptămâna viitoare, din cadrul Consiliului Afaceri Externe, vor fi trase ”concluziile care se impun” și vor fi luate ”măsurile care sunt necesare”, a mai spus Aurescu.

Ministrul slovac de externe Ivan Korčok a salutat discuția ce va avea loc săptămâna viitoare privind relațiile UE cu Rusia.

”Nu cred că Uniunii Europene i se poate reproșa că dorește o confruntare cu Rusia. Răspundem la acțiunile Rusiei care, din păcate, au contribuit în ultimii ani la agravarea situației”, a spus diplomatul slovac, referindu-se la anexarea Crimeei și acțiunile din estul Ucrainei.

Josep Borrell a fost criticat dur pentru vizita făcută la Moscova la începutul acestei luni. Modul în care a avut loc vizita și, mai ales, modul în care s-a desfășurat conferința comună de presă cu omologul Serghei Lavrov au fost comentate și în plenul Parlamentului European, numeroși eurodeputați cerându-i demisia.

Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate al Uniunii Europene i s-a reproșat că nu s-a întâlnit cu Aleksei Navalnîi, opozantul rus condamnat la închisoare, și nu a reacționat la declarațiile lui Lavrov, care a umilit UE.

După vizită, Serghei Lavrov a precizat că Rusia va dezvolta relațiile bilaterale cu state membre: ''Nu trebuie să confundăm UE cu Europa. Noi nu plecăm din Europa. În Europa avem mulți prieteni ... Vom continua să dezvoltăm cu ei relații reciproc avantajoase''.