Cancelarul austriac Karl Nehammer dorește să pună capăt politicii care permite solicitanților de azil să aleagă statele membre în care să depună solicitarea de azil. În acest scop, el formează o alianță cu Serbia și Ungaria.

Liderii Serbiei, Ungariei și Austriei au semnat un memorandum de înțelegere privind respingerea migranților ilegali de la frontierele externe ale UE.

Memorandumul de înțelegere a fost semnat miercuri la Belgrad, unde președintele sârb Aleksandar Vucici s-a întâlnit cu premierul ungar Viktor Orbán și cu cancelarul austriac Karl Nehammer, relatează publicația Vreme, citată de EURACTIV.com.

Sistemul de azil al UE a eșuat, a declarat Nehammer. ”Azilul à la carte” ar trebui să se încheie, iar ”turismul de azil” ar trebui oprit, a adăugat el.

La summit, Austria a semnat un memorandum de înțelegere cu Serbia și Ungaria, care are ca scop consolidarea cooperării între cele trei țări. Obiectivul: combaterea migrației ilegale, a terorismului și a crimei organizate, separând, în același timp, azilul și migrația.

Numărul solicitanților de azil în Austria este de trei ori în 2022 față de anul trecut. Partidul conservator austriac ÖVP încearcă să se poziționeze în prim-plan în privința migrației și a refugiaților înaintea alegerilor din 2024, o abordare care l-a făcut câștigător la alegerile din 2017.

Oamenii care vin din motive economice ar trebui tratați diferit de cei care caută protecție, a subliniat Nehammer.

Cancelarul austriac a descris memorandumul drept ”un parteneriat împotriva traficului de persoane”, deși - relatează Vreme - , în realitate, este vorba pur și simplu de oprirea oamenilor care încearcă să înceapă o nouă viață în interiorul UE.

Vucici a declarat, într-o conferință de presă comună, că pactul, care prevede desfășurarea unei prezențe de poliție mai puternice de-a lungul graniței de sud a Serbiei cu Macedonia de Nord, va începe să funcționeze ”înainte de sfârșitul anului”.

Cele trei țări speră să trimită un semnal puternic la Bruxelles, a subliniat Vucici. Nici Serbia, nici Ungaria nu sunt prea populare în UE în aceste zile, având în vedere politica lor prietenoasă cu Rusia.

La rândul său, Orban a insistat că migrația ”trebuie prevenită, nu gestionată”, adăugând că ”împărtășim aceeași soartă cu Serbia” și cooperarea a fost crucială în această ”chestiune a supraviețuirii”.

El a spus că 250.000 de treceri ilegale de frontieră au fost oprite în Ungaria în acest an.”Agresivitatea este în creștere, nu sunt doar înarmați, ci și folosesc” armele, scrie Telex.

Ungaria se afla într-o situație deosebit de dificilă, deoarece primește atât migranți ilegali din Serbia, cât și refugiați din Ucraina, iar singura modalitate de a opri acest lucru este ”să spunem că nu se trece peste granițele noastre”, a adăugat Orban.

Ungaria insistă în continuare că a fost supusă unei presiuni sporite din cauza refugiaților care fug de război de la granița cu Ucraina, dar criticii subliniază că puțini aleg să rămână în Ungaria, care își menține legăturile economice cu Moscova chiar și după invadarea Ucrainei.

Ungaria a înregistrat cel mai mic număr de refugiați din Ucraina pentru a le oferi protecție temporară din țările din prima linie - 31.989. Acest număr este mult sub cele din alte țări europene, inclusiv statele baltice și nordice, precum și țările din Europa de Vest, potrivit ultimelor date ale agenției ONU pentru refugiați, UNHCR.