Șeful Verzilor Werner Kogler declară că Austria sprijină oficial intrarea României și Bulgariei în Schengen, după declarațiile contrare ale cancelarului și ministrului de interne, ambii din ÖVP.

Verzii nu susțin vetoul Austriei împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, a declarat vicecancelarul și liderul Verzilor, Werner Kogler, după ce ministrul de interne Gerhard Karner și cancelarul Karl Nehammer (ambii ÖVP) s-au pronunțat împotriva primirii celor două state. "Austria susține în continuare în mod oficial Croația, dar și România și Bulgaria în privința aderării la spațiul Schengen”, a declarat Kogler pentru Tiroler Tageszeitung. 

El i-a spus ministrului de interne că Verzii - partenerul mai mic de coaliția guvernamentală - nu susține poziția ÖVP. 

Declarațiile ministrului de interne, care au vizat presiunea migratorie asupra Austriei, au fost întâmpinate cu critici de cele trei țări. În vizită la Zagreb, cancelarul Nehammer și-a nuanțat miercuri declarațiile la adresa Croației: "Vom sprijini calea Croației către spațiul Schengen și, în același timp, vom fi foarte critici față de eforturile Bulgariei și ale României", notează Kurier.

Și ministrul Lucian Bode s-a dus la Viena, pentru a discuta chestiunile ridicate de austrieci.

"Cunosc situația generată de presiunea migratorie deosebită cu care se confruntă Austria – aproximativ 100.000 de solicitanți de azil doar în acest an și, din acest punct de vedere, înțeleg abordarea omologului meu la nivel politic intern. În cadrul discuțiilor avute, i-am prezentat ministrului austriac date și statistici actualizate privitoare la modul în care România continuă să asigure protecția frontierelor externe în contextul fluxurilor migratorii pe ruta Balcanilor de Vest, precum și modul în care România respectă obligațiile privitoare la înregistrarea persoanelor depistate cu intrare ilegală sau care solicită azil în România", a scris ministrul român de interne pe Facebook.

"Conform datelor furnizate de agențiile europene, în primele 8 luni ale acestui an, pe ruta Balcanilor de Vest au fost înregistrați în total 128.438 de migranți, iar dintre aceștia 3.574 de migranți au fost înregistrați în România ca venind din Serbia, fiind vorba despre aproximativ 2,7% din numărul total de migranți care au reușit să ajungă în UE prin România. Este un argument foarte solid care arată fără echivoc că România nu este pe ruta de migrație a Balcanilor de Vest", a mai spus Bode.



Nehammer susține însă că circa 40% dintre refugiații ajunși în Austria au venit pe o rută nouă : Turcia, Bulgaria, România și Ungaria. 

"Am auzit și eu că partea austriacă a venit cu niște date care, după părerea noastră, trebuie să fie foarte atent verificate. Repet, prin România nu a existat, nu există și nu va exista un flux migratoriu necontrolat. Noi știm de unde vin migranții și pe unde trec și, în discuții între experți, aceste lucruri vor fi explicate și părții austriece. Cert este: nu prin România și nu din România vin acești migranți, care creează îngrijorări pe care le putem înțelege, îngrijorări în Austria. Ruta balcanică este problematică, noi știm acest lucru, și noi în România am luat toate măsurile. România nu este parte a rutei balcanice de migrație necontrolată", a replicat Klaus Iohannis, aflat în vizită în Letonia.