Vicepremierul Dan Barna afirmă că proiectele privind sistemele de irigații propuse de România pentru finanțare prin PNRR erau "uzate moral", nemaifiind "de actualitate în niciun stat european".

”Proiectele de irigații care au fost propuse erau proiecte uzate moral, ca să fiu foarte elegant, proiecte care nu mai erau de actualitate în niciun stat european", a declarat miercuri vicepremierul Dan Barna, după ședința în care premierul ar fi trebuit să prezente Planul Național de Redresare și Reziliență, relatează News.ro.

Întrebat dacă, în opinia sa, s-ar impune demisia ministrului agriculturii, Adrian Oros, în contextul în care România nu a putut prezenta pe acest domeniu proiecte moderne, Barna a răspuns că "nu este vorba" despre demisii. 

El consideră că "această marotă a irigațiilor este transformată ca marea nereușită” și subliniază că faptul că planul pentru irigații nu a fost admis pentru finanțare prin PNRR "nu înseamnă că România a renunțat la ideea de a face sistemele de irigații funcționale".

”Dacă vom fi capabili, în perioada următoare, în anii următori, să dezvoltăm alte tipuri de intervenții pe zona de irigații evident că sunt resurse și în fondurile de coeziune și în fondurile care vin de pe filiera de politică agricolă. Eu nu o să intru într-o polemică despre dacă am fi avut alte proiecte cum ar fi fost realizate”, a adăugat Dan Barna. 

După ce Comisia a respins proiectele de irigații, ministrul Oros a insistat cu ele, precizând că vrea să demonstreze că ”ceea ce vrem noi să facem nu dăunează semnificativ” și va fi îndeplinit și criteriul legat de mediu.

Comisia Europeană a obiectat că proiectele de irigații se bazează pe o tehnologie depășită, bazată pe un consum intensiv de energie și ele nu se mai regăsesc acum în PNRR.  

”La agricultură nu am reușit, și această informație o am de la Comisia Europeană, domnul Oroș nu a fost în stare să argumenteze un proiect și necesitatea României pentru irigații. Sunt 0 lei la irigații în PNRR. S-au dus cu planurile de irigații de pe timpul lui Ceauseșcu. Normal că, Comisia a refuzat că lucrurile, tehnologia au evoluat", a declarat pe 21 mai liderul PSD Marcel Ciolacu, după ce s-a dus, împreună cu alți social-democrați, la Ministerul investițiilor și proiectelor europene, pentru a li se prezenta PNRR. 

Cîțu, fă-te că prezinți PNRR în Parlament!

Mai mult pe EurActiv »