Negociatorul-șef al UE a făcut joi o primă evaluare a stadiului negocierilor dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit privind viitoarea relație.

„Am constatat că avem puncte comune în privința obiectivelor noastre și a unor puncte specifice, cum ar fi cooperarea în domeniul nuclear civil sau participarea Regatului Unit la unele programe ale Uniunii. Dar există și divergențe. Acestea sunt foarte serioase”, a spus joi Michel Barnier, șeful echipei de negociatori a UE. Dar, a adăugat el, această evoluție este firească după o primă sesiune de negocieri.

UE și Marea Britanie au început în această săptămână negocierile privind viitorul acord comercial, iar Barnier a prezentat concluziile acestei prime runde într-o conferință de presă susținută la Bruxelles.

Una dintre diferențele menționate de negociatorul-șef al UE se referă la pescuit, poziția Uniunii fiind includerea în acordul bilateral al „unei soluții echilibrate pentru pescuit”, deoarece consideră „impracticabilă” cererea Marii Britanii de a negocia în fiecare an un acces reciproc la zonele de pescuit.

Tot la capitolul divergențe, negociatorul-șef al UE a citat chestiunea condițiilor de concurență loială, afirmând că britanicii dau asigurări că au „ambiții de standarde ridicate”, dar „nu vor să includă aceste angajamente într-un acord comun”.

UE se teme în special să aibă la granița sa o economie dereglementată care nu ar mai respecta normele în domeniile social, de mediu sau al ajutoarelor de stat, notează AFP, citată de Agerpres.

Un alt punct sensibil, potrivit lui Barnier, este relația cu Curtea de Justiție a UE, dat fiind că britanicii nu vor ca aceasta „să joace un rol” în interpretarea dreptului european în caz de diferend între cele două părți.

Dar, în ciuda acestor diferențe, Michel Barnier a spus că el continuă să creadă că este posibil să se ajungă „la un acord bun pentru cele două părți” și că Marea Britanie și UE au o provocare comună: „să agreeze, împreună, reguli de bază pentru o cooperare viitoare: pentru comerț și pentru călătorii și să agreeze, împreună, să mențină în viitor standarde înalte coerente și compatibile, care să protejeze cetățenii, consumatorii, lucrătorii și planeta noastră”.