Premierul Bulgariei, Kiril Petkov, s-a întâlnit joi cu comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, care efectuează o scurtă vizită de lucru la Sofia.

După întrevederea cu oficialul european, șeful executivului bulgar a subliniat că țara sa are trei cerințe clare pentru progresul în negocierile UE cu Republica Macedonia de Nord.

"În primul rând, respectarea poziției-cadru adoptată de Parlamentul bulgar, includerea bulgarilor din Macedonia de Nord în Constituția Republicii Macedonia de Nord, pentru ca drepturile lor să fie protejate, și Tratatul de vecinătate să fie pus în aplicare - simplu și clar. Ceea ce vă spun este că acestea au fost discuțiile noastre și înainte, iar acum lucrăm împreună pentru a vedea dacă este posibil ca Uniunea Europeană să fie garantul acestor trei condiții", a precizat Petkov, citat de BNR.

Olivér Várhelyi a amintit că se află pentru a patra oară în Bulgaria pentru a căuta o soluție, aceasta încă nu există, "ceea ce este foarte frustrant" pentru Uniunea Europeană. Comisarul european a adăugat că încă se așteaptă sprijinul Bulgariei. Potrivit comisarului UE, după toate întâlnirile, se va clarifica perspectiva europeană a Macedoniei de Nord. "Consiliul European din iunie este o dată importantă și am dori să se ajungă la un acord până în acel moment", a precizat Olivér Várhelyi.

Sursa: RADOR