Consiliul Uniunii Europene a adoptat joi, prin procedura scrisă, decizia privind încheierea Acordului de retragere în numele UE.

Acordul de retragere a fost aprobat miercuri de plenul Parlamentului European, după ce fusese semnat de către UE și Regatul Unit la 24 ianuarie.

Acordul va intra în vigoare în momentul ieșirii Regatului Unit din UE, la 31 ianuarie 2020, ora 24:00 CET (1:00, ora României). Din acel moment, Marea Britanie nu va mai fi stat membru al UE și va fi considerată țară terță.

Acordul de retragere asigură retragerea ordonată a Regatului Unit din Uniune. El vizează drepturile cetățenilor, decontul financiar, o perioadă de tranziție, protocoalele privind Irlanda/Irlanda de Nord, Ciprul și Gibraltarul, guvernanța și alte aspecte legate de separare.

Intrarea în vigoare a acordului de retragere reprezintă sfârșitul perioadei prevăzute la articolul 50 din TUE și începutul unei perioade de tranziție care va dura până la 31 decembrie 2020. Această perioadă de tranziție prevăzută în acordul de retragere urmărește să acorde mai mult timp cetățenilor și întreprinderilor pentru a se adapta.


În perioada de tranziție Regatul Unit va continua să aplice dreptul Uniunii, dar nu va mai fi reprezentat în instituțiile UE. Perioada de tranziție poate fi prelungită o singură dată, pentru o perioadă de cel mult unul sau doi ani, în cazul în care ambele părți convin asupra acestui lucru înainte de 1 iulie 2020.

Negocierile privind viitorul parteneriat dintre UE și Regatul Unit vor începe după ce Marea Britanie. Cadrul pentru viitoarele relații a fost stabilit în declarația politică care a întrunit acordul ambelor părți în octombrie 2019.