Atanasov a vorbit despre un canal condus de cetățeanul rus Gleb Mishin, prin care oameni din serviciile de informații ale Rusiei se infiltrează în Europa, scrie Dnevnik.

Comisia pentru activitatea lui Gleb Mishin, menționat drept principal participant într-o schemă de distribuire ilegală a cetățeniei bulgare, a stabilit că există un dezacord mare între instituțiile care au legătură cu această temă, a declarat președintele acestei comisii, Atanas Atanasov, după o ședință cu ușile închise a, la care a participat directorul Direcției pentru Migrație de la Agenția de Stat pentru Securitate Națională (DANS), Țvetan Țvetanov.

La aceasta a fost invitat și directorul DANS, Plamen Tonchev, dar el nu s-a prezentat în fața deputaților.

Potrivit lui Atanasov, Comisia a ajuns la concluzia că în ceea ce privește activitatea instituțiilor implicate în procesul de acordare a cetățeniei bulgare, „mâna stângă nu știe ce face mâna dreaptă”.

Din datele solicitate și furnizate de autorități, deputații au aflat că există 343 de dosare ale unor solicitanți din Federația Rusă pentru dobândirea cetățeniei bulgare, asupra cărora s-a stabilit ulterior că s-au de folosit documente false, a spus Atanasov, fără a indica însă instituția care a permis acest lucru.

Potrivit acestuia, însă, DANS s-a "birocratizat foarte mult" și a uitat că "este un serviciu operativ". Este posibil ca noi, în Adunarea Națională, să primim un semnal detaliat despre activitățile acestei persoane, Gleb Mishin, iar Agenția de Stat pentru Securitate Națională să nu-l aibă deja?

Prin urmare, cel mai important lucru pentru noi este să rezumam necesitate de modificări legislative, pentru a îmbunătăți acest mecanism de lucru”, a comentat Atanasov. El a menționat că activitatea Agenției pentru Bulgarii din Străinătate ar trebui „raționalizată”. Exact această instituție a confirmat originea bulgară a lui Gleb Mishin, care s-a dovedit a fi falsă, după verificări repetate la Ministerul Justiției.

"Se pare că această agenție eliberează certificate străinilor de origine bulgară (pentru obținerea unui permis de ședere permanentă în Bulgaria - nota autorului). Acest lucru îi ajută ulterior să depună apoi documentele pentru cetățenie", a explicat Atanasov și a adăugat că, în afară de modificări la Agenția, va trebui precizată și forma și modul de lucru al Consiliului pentru cetățenia bulgară din cadrul Ministerului Justiției.

"Acolo este o iresponsabilitate colectivă. Trec anumite dosare, toată lumea votează "pentru" și ulterior, când se dovedește că s-au folosit documente false într-un număr atât de mare de dosare, nu este nimeni de vină", a spus Atanasov. El a adăugat că, în afară de aceste măsuri, ar fi bine ca parlamentul să adopte în formă definitivă modificările aduse legii cetățeniei bulgare, care introduc ca o condiție obligatorie cunoașterea limbii bulgare pentru persoanele care aplică pe baza originii bulgare.

Atanasov a anunțat că în această săptămână comisia va ține o ședință finală pentru adoptarea unui raport, care va fi apoi votat în sala de plen.

Comisia pentru Gleb Mishin a fost înființată la începutul lunii februarie, după ce liderul formațiunii Democrați pentru o Bulgarie Puternică, Atanas Atanasov, a anunțat că se derulează scheme pentru acordarea cetățeniei bulgare. Atanasov a vorbit despre un canal condus de cetățeanul rus Gleb Mishin, prin care oameni din serviciile de informații ale Rusiei se infiltrează în Europa.

Potrivit acestuia, cetățenia bulgară a fost eliberată pe baza unor documente false și asta s-a facut cu cunoștința Agenției de Stat pentru Securitate Națională. După el, colega sa Kristina Petkova a declarat că o breșă în lege permite pătrunderea influenței ruse în Bulgaria. Acest lucru se întâmplă când străinii primesc cetățenie bulgară datorită meritelor pe care le au.

Comisia a desfășurat în total cinci ședințe, în cadrul cărora s-a stabilit că Gleb Mishin a solicitat cetățenia bulgară cu documente false, iar pe lângă asta mai sunt și alți intermediari în ale căror activități au fost depistate documente false. Reprezentanții diverselor instituții care au fost audiați în comisie au menționat ca principală problemă legislația existentă și modalitățile de eludare a acesteia.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA