Președintele PE David Sassoli și europarlamentarul Renew Europe/USR Dacian Cioloș sunt printre cei mai influenți europarlamentari, potrivit unei analize realizate de VoteWatch Europe și BCW Brussels.

Influence Index analizează influența politică, dar și pe cea din social media. Prin influența politică se înțelege capacitatea de a schimba legislația, de a câștiga voturi și de a modela dezbateri. Influența socială se referă la abilitatea de a ajunge la oameni, de a transforma discuțiile publice și de a construi un sprijin comunitar.  

Cel mai influent eurodeputat este, la fel ca în 2020, italianul David Maria Sassoli (S&D), în special ca urmare a faptului că e președintele Parlamentului European. 

Pe poziția a doua se află eurodeputata spaniolă Iratxe García Pérez (S&D), loc ocupat și în 2020. Membră a PE din 2004, ea este, din 2019, președinta Grupului S&D.

Pe locul al treilea se află Dacian Cioloș, clasat pe 8 în 2020. Deși la primul mandat, europarlamentarul român a avut o influență politică importantă, dată fiind experiența sa anterioară de premier al României și comisar pentru agricultură. Un atu important a fost și funcția de președinte al Renew Europe deținută până de curând.  

Liderul Grupului PPE, germanul Manfred Weber, ocupă a patra poziție, urmat de Heidi Hautala (Verzi/EFA). Vicepreședintă a Parlamentului European din 2017, eurodeputata finlandeză se ocupă de politicile Pactului ecologic.   

Al șaselea cel mai influent europarlamentar este belgianul Johan Van Overtveldt (ECR). Fost ministru de finanțe, el e președintele Comisiei pentru buget și unul dintre cei mai activi membri ai Parlamentului European. 

Pe șapte se află spaniolul din S&D Juan Fernando López Aguilar. La al treilea mandat, el conduce Comisia pentru libertăți civile și justiție (LIBE). E raportor pe mai multe dosare, inclusiv pe cele privind protecția datelor și măsurile din perioada pandemică. 

Fostul președinte al PE, italianul Antonio Tajani, s-a clasat pe locul opt. Aflat la al cincilea mandat, Tajani e președintele Comisiei pentru afaceri parlamentare și conduce Conferința președinților de comisie (CPC) - organul politic care coordonează activitatea comisiilor și asigură o cooperare armonioasă între acestea.

Germanul Sven Giegold (Verzi/EFA) ocupă poziția a noua. Eurodeputat din 2009, Giegold a avut o activitate importantă în mai multe dosare privind taxarea în UE.

Top 10 e completat de grecul Dimitrios Papadimoulis (Grupul Stângii). Deși la primul mandat, e vicepreședinte al Parlamentului European. 

În Top 100 se mai află câțiva eurodeputați români: Dragoș Pâslaru (Renew Europe/USR), Siegfried Mureșan (PPE/PNL), Dan Nica (S&D/PSD), Cristian Bușoi (PPE/PNL) și Marian-Jean Marinescu (PPE/PNL). 

Eurodeputații S&D au fost cei mai influenți din punct de vedere politic, urmați de cei a Renew și PPE.

Potrivit datelor Influence Index, România a urcat de pe locul patru în 2020 pe locul trei în ceea ce privește influența politică în Parlamentul European.

Poziția se explică prin numărul mare de eurodeputați români din PPE, cel mai mare grup politic din PE. Europarlamentarii din România dețin șase poziții de vicepreședinte de comisii și conduc o comisie parlamentară. Siegfried Mureșan și Rovana Plumb sunt vicepreședinți la PPE, respectiv S&D. Fără îndoială la această poziție a contribuit și faptul că Dacian Cioloș a fost președintele Renew Europe, potrivit VoteWatch Europe.