În prezent, companiile chineze investesc 6.000 de miliarde de forinți în Ungaria, ceea ce va crea aproximativ 25.000 de noi locuri de muncă și va aduce în țară cele mai avansate standarde tehnologice, a declarat marți ministrul ungar de externe.

La Beijing, Péter Szijjártó, ministrul ungar de externe, a purtat mai întâi discuții cu fostul ministru chinez al comerțului Chiang San, președintele Comisiei financiare și economice a Adunării Naționale Populare, iar apoi a raportat vești bune, afirmând că economia țării din Asia de Est a crescut cu peste cinci procente anul trecut și a menținut acest ritm în primul trimestru al acestui an, relatează MTI, preluată de Magyar Hirlap.

„Aceasta este o veste bună nu numai pentru China, ci și pentru Ungaria, deoarece economia chineză este acum cea care are cel mai mare efect asupra performanței economiei ungare, alături de economia germană. Cu cât economia chineză merge mai bine, cu atât mai bine merge și economia ungară”, a precizat oficialul ungar.

Șeful diplomației ungare a subliniat că principalul motiv pentru aceasta este că Ungaria a devenit destinația numărul unu pentru investițiile corporative chinezești în Europa. „Există investiții chinezești de 6.000 de miliarde de forinți în Ungaria, 6.000 de miliarde de forinți în construcții de fabrici sunt în curs de desfășurare”, a declarat ministrul ungar de externe.

„Când aceste fabrici vor fi construite și vor începe să producă, vor însemna un total de aproximativ 25.000 de noi locuri de muncă. 25.000 de noi locuri de muncă care vor asigura un trai sigur pentru familiile ungare și 25.000 de locuri de muncă care vor aduce cele mai avansate tehnologii în Ungaria”, a adăugat ministrul ungar.

Péter Szijjártó a subliniat că aceste investiții sunt legate în primul rând de industria modernă a automobilelor, în care companiile chineze au dobândit acum o poziție absolută de lider de piață în lume și, prin urmare, este binevenit faptul că aceste companii sunt primele din Europa care își aduc fabricile în Ungaria.

Oficialul ungar a declarat apoi că este o veste bună faptul că anul trecut valoarea schimburilor comerciale bilaterale a depășit zece miliarde de dolari și este posibil ca acest lucru să se întâmple și în acest an.

Ministrul ungar a declarat că nu numai companiile chineze își stabilesc din ce în ce mai mult operațiunile în Ungaria, ci și companiile ungare își găsesc din ce în ce mai mult locul în China.

Péter Szijjártó a dat ca exemplu faptul că filiala grupului de stat din domeniul energiei MVM, care produce sisteme de răcire pentru centralele electrice, a obținut anul trecut cele mai bune rezultate de până acum în această țară, obținând investiții de zeci de milioane de dolari, și astfel tehnologia ungară de răcire va fi utilizată în mai multe centrale electrice aflate în construcție.

„Astăzi și mâine vom continua să ne întâlnim cu liderii mai multor companii mari chineze. Să sperăm că aceste discuții vor însemna mai multe locuri de muncă în Ungaria”, a declarat ministrul de externe.

În cele din urmă, Péter Szijjártó a subliniat că miercuri va purta discuții și cu miniștrii comerțului și afacerilor externe, având în vedere că cele două țări sărbătoresc anul acesta 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice.

„Cooperarea dintre China și Ungaria a fost foarte benefică pentru ambele țări în ultimii ani, iar oportunitățile pentru anii următori au, de asemenea, perspective bune”, a conchis ministrul ungar.

Sursa: RADOR RADIO RMÂNIA