Președintele Klaus Iohannis a discutat cu șeful Consiliului European, Charles Michel, înaintea reuniunii șefilor de stat și de guvern din UE în care va fi discutat viitorul cadru financiar multianual.

Klaus Iohannis face toate demersurile la nivel european, alături de Guvern, ca țara noastră să obțină fonduri semnificativ mai mari în următorul exercițiu financiar 2021-2027, comparativ cu cele 45,6 miliarde de euro alocate în actuala perioadă de programare, a anunțat miercuri Administrația Prezidențială.

Iohannis a discutat telefonic cu Charles Michel despre Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 revizuit și Planul de redresare economică, propuse recent de către Comisia Europeană.

În cursul acestei discuții, Klaus Iohannis a prezentat obiectivele principale ale României în procesul de negociere și a evidențiat necesitatea de a ajunge cât mai curând posibil la un acord final privind viitorul buget multianual al Uniunii pentru perioada 2021-2027. „Acest buget ar trebui să fie substanțial, echilibrat și capabil să răspundă nevoilor tuturor statelor membre”, apreciază șeful statului.

Președintele Iohannis a insistat ca alocările pentru România să fie cât mai consistente atât pentru politica de coeziune, cât și pentru agricultură, mai ales în actualul context economic dificil, aceste politici fiind absolut necesare pentru stimularea investițiilor pe termen lung.

Referitor la politica de coeziune, Iohannis a solicitat, de asemenea, o mai mare flexibilitate în absorbția sumelor alocate acestei politici. „Astfel, Președintele României a susținut creșterea transferurilor între diferitele fonduri, o concentrare adecvată nevoilor reale ale țării noastre, menținerea ratelor de co-finanțare și pre-finanțare din actuala perioadă de programare 2014-2020, precum și păstrarea actualei reguli de dezangajare a fondurilor europene de n+3 ani”, se arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială

Cu privire la Politica Agricolă Comună, șeful statului a pledat pentru suplimentarea pentru România a alocărilor pentru dezvoltare rurală. În ceea ce privește plățile directe, Președintele României a solicitat continuarea procesului de convergență externă a acestora, astfel încât sumele acordate fermierilor români din bugetul Uniunii să fie cât mai apropiate de cele din statele Europei de Vest.

Referitor la Planul de redresare economică propus de Comisia Europeană, președintele a susținut asigurarea unui acces rapid și eficient la finanțare pentru toate statele membre, în vederea recuperării optime în urma crizei.

Șeful statului vrea o perioadă cât mai lungă de implementare a noului instrument de redresare economică, astfel încât sumele alocate statelor membre să poată fi absorbite integral și eficient.

Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru o pondere mai mare a componentei de granturi comparativ cu cea de împrumuturi în totalul sumelor alocate pentru redresarea economică, după cum a propus și Comisia Europeană.

Statele europene sunt împărțite în privința dimensiunii bugetului UE și a modului de distribuire a banilor din fondul pentru redresare economică.

Cei 27 de lideri de stat și de guvern din UE se reunesc vineri, prin videoconferință, pentru a dezbate propunerile Comisiei Europene privind viitorul buget multianual și instrumentul de redresare economică Next Generation EU.