CEDO a pronunțat marți o hotărâre în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii contra României. România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex.

Hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) vine la 4 ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor, anunță Asociația Accept.

CEDO a constatat în acest caz faptul că România a încălcat Articolul 8 al Convenției, care protejează viața de familie, în cazul celor 42 de petenți. În urma acestei decizii istorice, pentru a fi în acord cu Convenția, România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex.

CEDO subliniază că aceste familii au nevoie urgent de o formă de recunoaștere care să le ofere acestor familii drepturi egale și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri.

"Niciunul dintre argumentele Guvernului privind căsătoriile între persoane de același sex nu e mai important decât interesul reclamanților de a le vi recunoscută relația", se arată în decizia CEDO.

"În conformitate cu legea română, o singură formă de uniune familială – căsătoria heterosexuală – este legal recunoscută. Mai multe încercări de a schimba această situație juridică au eșuat în Parlamentul României, iar Guvernul nu a dat niciun semn cu privire la intenția de a extinde accesul la protecția juridică pentru alte relații", precizează instanța de la Strasbourg. 

Reclamanții, ca și alte cupluri aflate în situația lor, nu au putut accesa numeroase drepturi  sociale și civile disponibile pentru cuplurile căsătorite și nu au putut beneficia de reglementări în privința proprietății, întreținerii și moștenirii.

Curtea a reținut argumentul Guvernului că aceste drepturi ar putea fi reglementate prin acorduri contractuale private, dar a considerat că argumentul e lipsit de detalii și, în orice caz, fusese deja respins în jurisprudența Curții.

CEDO spune că atitudinile negative din partea majorității heterosexuale nu pot cântări mai mult decât interesele reclamanților de a li se recunoaște relațiile. Recunoașterea uniunilor între persoane de același sex nu ar dăuna instituției căsătoriei, întrucât cuplurile de sex opus
se pot căsători.

Asociația ACCEPT cere încă o dată cu ocazia acestei hotărâri Guvernului și Parlamentului României "să își facă datoria față de toți cetățenii lui și să trateze toate familiile din țara noastră cu demnitate și respect".

"Solicităm Guvernului și Parlamentului adoptarea de instrumente adecvate de protecție și recunoaștere juridică pentru toate familiile din România, precum: Modificarea Codului Civil pentru a permite căsătoria între persoane de același sex și recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în străinătate; Legiferarea parteneriatului civil, indiferent de sexul celor doi parteneri de cuplu, înregistrat de către ofițerul de stare civilă; Protecția familiei de facto, care nu optează pentru căsătorie sau parteneriat civil, în domeniul patrimonial, al sănătății și în vederea prevenirii și combaterii violenței domestice", precizează Asociația ACCEPT.