Centrul de competențe în materie de securitate cibernetică cu sediul la București a primit marți undă verde din partea Consiliului Uniunii Europene.

UE intenționează să sporească securitatea internetului și a altor rețele și sisteme informatice esențiale prin înființarea unui Centru de competențe în materie de securitate cibernetică pentru a pune în comun investițiile în cercetarea, tehnologia și dezvoltarea industrială în materie de securitate cibernetică.

Noul organism, care va avea sediul la București, în România, va canaliza în special finanțarea legată de securitatea cibernetică din programul Orizont Europa și din programul Europa digitală.

Acest ”Centru european industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică” va colabora cu o rețea de centre naționale de coordonare desemnate de statele membre.

De asemenea, centrul va aduce laolaltă principalele părți interesate europene, inclusiv industria de profil, instituțiile academice și de cercetare, precum și alte asociații relevante ale societății civile, pentru a forma o comunitate de competențe în materie de securitate cibernetică, cu scopul de a consolida și a disemina know-how-ul în materie de securitate cibernetică în întreaga UE.

Consiliul a adoptat marți regulamentul de instituire a centrului și a rețelei.

"Noul centru de competențe în materie de securitate cibernetică și noua rețea vor juca un rol esențial în asigurarea securității infrastructurii digitale pe care atât de mulți dintre noi o utilizăm zilnic pentru muncă și activități recreative, precum și a sistemelor și a rețelelor informatice în domenii vitale, cum ar fi sănătatea, transporturile, energia, piețele financiare și sistemele bancare. De asemenea, acesta va stimula competitivitatea la nivel mondial a industriei securității cibernetice a UE, în special a IMM-urilor, și va consolida poziția noastră de lider și autonomia noastră strategică în domeniul securității cibernetice", a declarat Mariana Vieira da Silva, ministru de stat portughez, a cărui țară asigură Președinția rotativă a Consiliului UE.