Comisia Europeană a adoptat marți norme referitoare la certificatul digital al UE privind COVID, stabilind o perioadă de acceptare obligatorie de 9 luni (270 de zile) a certificatelor de vaccinare, fără booster, pentru călătoriile în interiorul UE.

Noile norme privind perioada de acceptare a certificatelor de vaccinare se aplică în scopul călătoriilor.

Atunci când introduc norme diferite de utilizare a certificatelor la nivel național, statele membre sunt încurajate să le alinieze la aceste noi norme pentru a oferi siguranță călătorilor și pentru a reduce perturbările.

Statele membre ar trebui să ia imediat toate măsurile necesare pentru a asigura accesul la vaccinare pentru acele grupuri de populație ale căror certificate de vaccinare emise anterior se apropie de limita perioadei standard de acceptare, spune Comisia Europeană.

Pentru moment, nu se va aplica nicio perioadă standard de acceptare în cazul certificatelor eliberate în urma administrării dozelor de rapel, având în vedere că nu există încă suficiente date privind perioada de protecție.

Perioada de acceptare nu va fi codificată în certificatul propriu-zis.

În schimb, vor fi adaptate aplicațiile mobile utilizate pentru verificarea certificatelor digitale ale UE privind COVID.

În cazul în care data vaccinării este cu mai mult de 270 de zile în urmă, aplicația mobilă utilizată pentru verificare va indica faptul că certificatul a expirat.

Pentru a acorda suficient timp pentru punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a perioadei de acceptare și pentru campaniile de vaccinare cu doza de rapel ale statelor membre, aceste noi norme ar trebui să se aplice de la 1 februarie 2022.

”Măsurile unilaterale din statele membre ne-ar readuce în situația de fragmentare și de incertitudini pe care am experimentat-o primăvara trecută. Perioada de acceptare de nouă luni pentru certificatele de vaccinare le va oferi cetățenilor și întreprinderilor siguranța de care au nevoie atunci când își planifică călătoriile cu încredere. Acum este la latitudinea statelor membre să se asigure că dozele de rapel vor fi administrate rapid pentru a ne proteja sănătatea și pentru a garanta siguranța călătoriilor”, a declarat Didier Reynders, comisarul pentru justiție.