Președintele Consiliului European, Charles Michel, a apărat eforturile UE de a ajunge la un acord de investiții cu China, înainte de summitul G7 la care va participa și președintele american Joe Biden și de reuniunea UE-SUA.

Charles Michel se va întâlni cu președintele american, cu prilejul summitului G7, care are loc în acest weekend, la Cornwall, Marea Britanie. Săptămâna viitoare, la Bruxelles are loc un alt summit important: UE-SUA. 

Președintele Consiliului European a subliniat că eforturile lui Biden de a reface relația cu europenii marchează revenirea la un ”parteneriat puternic” după tensiunile din perioada Administrației Trump.

El le-a spus reporterilor că Europa nu va ”trece cu vederea valorile și libertățile noastre fundamentale, și drepturile omului” în relațiile cu o Chină tot mai fermă, relatează EURACTIV.com.

Pe de altă parte, Michel a apărat eforturile Bruxellesului de a negocia un acord privind investițiile cu Beijing, a cărui ratificare a fost amânată recent din cauza unor sancțiuni aplicate Chinei pentru nerespectarea drepturilor omului.

"Vrem să ne reechilibrăm relația economică cu China", a spus el într-un interviu acordat luni seara mai multor jurnaliști, inclusiv de la AFP.

”În ultimii ani am decis să facilităm accesul la piața noastră unică”, a spus el.

”Dar există o lipsă de reciprocitate și o lipsă de corectitudine și de aceea am încercat anul trecut să accelerăm negocierile în legătură cu acest acord de investiții. Știu că există o dezbatere democratică în Europa cu privire la acest acord de investiții, dar personal sunt convins că ceea ce este pe masă este un pas uriaș în direcția cea bună”, a spus Michel.

”Pentru prima dată facem un pas pentru a facilita investițiile companiilor europene. De asemenea, pe baza acestui acord propus, există angajamente exprimate de autoritățile chineze cu privire la drepturile sociale”, a mai spus el. 

Executivul de la Bruxelles și China au aprobat un acord de investiții la sfârșitul anului trecut, după șapte ani de negocieri minuțioase, urmare a unui lobby al Germaniei, principalul exportator și partener comercial al Beijingului în blocul comunitar.

Comisia Europeană a suspendat însă procesul de ratificare a acordului după ce Beijingul a aplicat sancțiuni și interdicții privind acordarea vizelor împotriva unor eurodeputați și reprezentanți ai mediului academic. 

Acord a ridicat multe semne de întrebare la Washington, unde echipa lui Biden speră să-i convingă pe aliații tradiționali ai Americii să facă front comun în fața ascensiunii Chinei.

Săptămâna trecută, departe de a căuta legături mai strânse cu economia chineză, Biden a extins lista neagră a firmelor chineze cu care investitorii americani nu pot colabora.

Charles Michel a insistat că Europa nu e naivă în negocierile cu China și că dorește să coopereze cu Washington într-o alianță a democrațiilor liberale.

"Pe scurt, care e poziția SUA?” a întrebat el retoric: ”Este foarte asemănătoare cu cea europeană. China este un competitor, dar este important să colaborezi cu China atunci când este necesar”.