Beijing a anunțat că va sancționa mai mulți oficiali europeni, inclusiv europarlamentari, pentru "lezarea" suveranității Chinei. UE, SUA, Marea Britanie și Canada au aplicat sancțiuni regimului de la Beijing pentru abuzurile din Xinjiang.

China a anunțat luni că a decis să impună sancțiuni pentru 10 cetățeni ai Uniunii Europene, printre care și politicieni, pentru ”imixtiunea gravă” în afacerile sale interne și pentru ”încălcarea flagrantă a legislației internaționale".

Ministerul chinez al afacerilor externe a precizat, într-un comunicat, că va aproba sancțiuni împotriva unor persoane fizice și a patru entități europene  pentru ”răspândirea cu rea intenție de minciuni și informații false”.

Pe lista persoanelor vizate se află cinci europarlamentari: Reinhard Butikofer, Michael Gahler, Raphael Glucksmann, Ilhan Kyuchyuk și Miriam Lexmann, precum și Adrian Zenz, un cercetător german din SUA, care a publiat mai multe rapoarte privind abuzurile comise asupra minorităților din Tibet și Xinjiang. 

Beijing a declarat că va sancționa și entități din UE, printre care Institutul Mercator pentru studii sinologice din Germania și o organizație pentru apărarea democrației din Danemarca.

MAE chinez a explicat că persoanele vizate și rudele lor vor avea interdicție de a intra în China, dar și în Hong Kong și Macao.  

Decizia a fost luată la scurt timp după ce Consiliul Afaceri Externe a decis sancțiuni  împotriva unor oficiali chinezi responsabili de persecutarea minorității uigure.

Potrivit deciziei publicate în Jurnalul Oficial al UE e vorba de patru oficiali regionali și o firmă de construcții din provincia Xinjiang.

Sancțiunile vizează interdicții de călătorie și înghețarea activelor pentru Chen Mingguo, directorul Biroului de Securitate Publică din Xinjiang, doi oficiali de rang înalt înalt Wang Mingshan și Wang Junzheng, și fostul guvervator al provinciei Xinjiang, Zhu Hailun.

De asemenea, sancțiuni se aplică și Corporației Chineze pentru Producție și Construcții.

Ulterior și secretarul american de stat Antony Blinken a anunțat că SUA vor impune sancțiuni împotriva lui Wang Junzheng și Chen Mingguo, pentru ”abuzuri îngrozitoare” comise în Xinjiang.

Sancțiuni au fost anunțate și de Marea Britanie și Canada.