Comisia Europeană a suspendat aprobarea planului de redresare și reziliență propus de guvernul lui Viktor Orban, scrie pe Twitter Dacian Cioloș, amintind că Renew Europe a cerut acest lucru săptămâna trecută. Un comisar european a negat informația.

Renew Europe a cerut suspendarea adoptării planului „pentru că nu avem acum nicio garanție că banii vor merge la ungurii onești și de bună credință, nu doar la acoliții lui Orban”, spune Cioloș, președintele grupului Renew din Parlamentul European.

Totuși, Comisia a negat că procesul de aprobare ar fi fost suspendat. „M-am consultat cu cabinetul doamnei președinte și cu colegii care sunt responsabili de fondurile de redresare și reziliență și cu evaluarea planurilor. Și nu există o astfel de știre, nu am oprit nimic, procesul continuă. Sigur că ne uităm la mecanismele de control din statele membre”, a spus Vera Jourova, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru valori și transparență, potrivit G4Media.

„Sigur că Comisia poate opri lucrurile când constatăm probleme grave, dar nu pot confirma în acest moment că acest lucru s-a întâmplat”, a precizat Vera Jourova într-o declarație făcută în Parlamentul European.

Jourova a răspuns unei întrebări venite din partea europarlamentarului Guy Verhofstadt de la grupul Renew, care a invocat o informație din presa germană pe acest subiect și s-a declarat nemulțumit de faptul că șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a dat un răspuns la o întrebare similară pe care i-a adresat-o liderul grupului, Dacian Cioloș.

Informația ar fi fost publicată inițial în presa germană, dar Vera Jourova a spus că jurnaliștii nu au avut dreptate.

Ministra justiției din Ungaria, Varga Judit, a acuzat agenția germană de presă DPA de fake news.

Parlamentul European a cerut recent Executivului UE să activeze mecanismele de condiționare a fondurilor europene în cazul țărilor care încalcă valorile comunitare, principalele vizate fiind Ungaria și Polonia.

În scrisoarea adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, grupul Renew cere ca planul Ungariei să nu fie aprobat până nu vor fi îndeplinite, cumulativ, trei condiții: planul să includă accesul OLAF la lista beneficiarilor finali ai fondurilor; adoptarea unei legislații care să interzică accesul persoanelor și entităților cu un istoric de nereguli financiare documentat de OLAF (scrisoarea semnată de Dacian Cioloș face trimitere la ginerele lui Viktor Orban, care continuă să obțină fonduri europene, în pofida conflictului de interese în care se află și a neregulilor semnalate la proiecte din trecut); planul să își asume și revizuirea sau eliminarea prevederilor legislative care blochează accesul jurnaliștilor de investigații și a societății civile la informații publice.

„Suspendarea planului nu înseamnă «pedepsirea» Ungariei. Înseamnă că nu va mai fi sponsorizată cleptograția lui Orban”, a mai scris Cioloș pe Twitter.

El amintește că 87% dintre respondenții la un Eurobarometru din iunie 2020, au descris corupția ca fiind larg răspândită în Ungaria. 

„Corupția este «sistemică» în Ungaria lui Orban, iar regimul lui nu recunoaște jurisdicția Parchetului European”, mai spune șeful Renew.

Planul de redresare pregătit de guvernul ungar prevede atragerea unor fonduri în valoare de 7,2 miliarde de euro.

Pentru a obține fondurile din Mecanismul de Redresare și Reziliență, fiecare stat membru trebuie să pregătească un plan național care trebuie aprobat de Consiliu în baza unei recomandări a Comisiei Europene. Până acum, Comisia Europeană a evaluat pozitiv planurile depuse de 14 state membre: Spania, Portugalia, Grecia, Danemarca, Luxemburg, Austria, Slovacia, Italia, Letonia, Germania, Belgia, Franța, Slovenia și Lituania. 

După depunerea planului, Comisia are la dispoziție două luni pentru a evalua conținutul acestuia, dar statul membru poate cere extinderea cu o lună a termenului, cum a făcut spre exemplu chiar România.

Însă, potrivit purtătorilor de cuvânt ai Comisiei, Ungaria nu a cerut extinderea, iar Comisia ar trebui să finalizeze evaluarea planului ungar până pe 12 iulie. Discuțiile cu partea ungară sunt în derulare, a explicat o reprezentantă a Executivului UE în briefingul de presă de miercuri al Comisiei.