Întrebat de ce compania GSP a primit proiecte prin PNRR fără licitație, ministrul Cristian Ghinea a spus că nu știe. Gabriel Comănescu, președintele companiei, a precizat că proiectele GSP Power îndeplinesc toate cerințele europene.

Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, a zis miercuri, în conferința de presă de prezentare a PNRR, că nu știe cum a ajuns compania GSP Power să fie trecută în document, fără licitație. El a refuzat în mai multe rânduri să ofere detalii, trimițându-i pe jurnaliști la Ministerul energiei, care a depus proiectul respectiv.

”Nu am cum să vă spun pentru că nu știu, este un proiect depus de Ministerul energiei și vorbim de două proiecte inovatoare ale Romgaz în consorțiu cu Siemens și acea companie. Colegii de la Ministerul energiei vor trebui să explice tehnic acea intervenție. Dacă nu se face acest lucru va fi înlocuită acea intervenție”, a spus Ghinea. 

Economedia.ro a scris marți că firma magnatului Gabriel Comănescu va fi beneficiara unor proiecte de aproape 600 de milioane de euro din PNRR, alături de Romgaz. GSP fiind singura firmă privată aleasă de Ministerul energiei să primească bani europeni fără licitație.

"PSD cere imperativ Guvernului să facă publice urgent criteriile care au permis ca doar o singură firmă particulară - GSP Power, implicată puternic în susținerea candidaturii și alegerea actualului primar PNL de la Constanța, Vergil Chițac - să fie beneficiara a sute de milioane de euro din fondurile PNRR alocate capitolului energie. PSD denunță categoric maniera obscură în care firme prietene de partid ale PNL își umflă buzunarele, în dauna interesului general”, a reacționat PSD într-un comunicat.

Proiectele GSP Power au fost incluse în Planul Național pentru Redresare și Reziliență întrucât îndeplinesc toate cerințele europene privind finanțarea din aceste fonduri, a declarat, Gabriel Comănescu, într-o întâlnire cu presa, relatează Agerpres.

"Este un proiect care întrunește toate cerințele comunități europene și care asigură și problema tranziției energetice pe gaz. Suntem singurii care am prezentat un proiect matur care se încadrează perfect în ceea ce a cerut Comisia Europeană. Noi acum trebuie să dovedim că este un proiect matur", a spus Comănescu.

"Nu sunt și nici n-am fost (sponsorul PNL - n.r.), inventează. Singura mea problemă în momentul de față este că sunt român, este un atac fățiș împotriva unui român", a arătat Comănescu, întrebat de jurnaliști dacă a sponsorizat PNL.

Afacerile cu Rusia ale magnatului apropiat de PNL, dar și de PSD

Publicații centrale și locale au scris de-a lungul timpului despre afacerile lui Gabriel Comănescu cu Rusia, dar și de relațiile sale cu primarul din Constanța, liberalul Vergil Chițac, și cu fostul primar PSD Radu Mazăre.

”Încrengătura relațiilor dintre Gabriel Comănescu, patronul GSP și susținătorul principal al candidatului PNL Vergil Chițac, și gașca prietenilor lui Radu Mazăre este consolidată prin afacerile pe care aceștia le-au derulat împreună. Cele două grupări nu sunt unite doar de apetitul pentru legăturile cu rușii”, scria Info-sud-est.ro, în martie 2016.

A scăpat din două dosare

În octombrie 2013, alături de Liviu Luca și de Sorin Ovidiu Vîntu, Gabriel Comănescu a fost pus sub acuzare de DIICOT pentru delapidarea patrimoniului Asociației Salariaților din SNP Petrom SA, potrivit Digi24.ro.

Acuzațiile erau de spălare de bani și delapidare iar prejudiciul era estimat la 12 milioane de euro. Ulterior, patronul GPS a fost scos din dosarul care a fost trimis în judecată în ianuarie 2014.

În decembrie 2014, Gabriel Comănescu era din nou anchetat, de procurorii din Constanța, pentru o presupusă evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de dolari. Ancheta a plecat de la ANAF care a verificat contractele prin care GSP a vândut trei platforme de foraj maritim. Conform dosarului, firma a încasat aproape 100 de milioane de dolari, dar nu și-ar fi plătit taxele către stat.

În vara lui 2015, dosarul s-a închis cu soluția de neîncepere a urmăririi penale.


Guvernul a publicat PNRR: Cum ar trebui să arate România anului 2026

Mai mult pe EurActiv »