Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, merge personal în statele membre pentru a înmâna rezultatele evaluării planurilor naționale de redresare și reziliență.

După vizitele de miercuri în Portugalia și Spania, președintele Ursula von der Leyen își va continua joi turneul european în Grecia și Danemarca, urmând ca vineri să se afle în Luxemburg. „Ea va preda personal rezultatul evaluării și recomandării Comisiei către Consiliu cu privire la aprobarea planurilor naționale de recuperare și reziliență în contextul NextGenerationEU, planul european de redresare”, a anunțat Comisia Europeană.

În toate țările, Ursula von der Leyen va vizita proiecte care vor fi finanțate cu ajutorul facilității de redresare și reziliență, axată în principal pe cercetare și tranziția verde și digitală.

Statele membre UE pot beneficia de fondurile din Facilitatea de redresare și reziliență în baza unui pachet coerent de reforme și investiții grupate în așa-numitele planuri naționale de redresare și reziliență. Acestea sunt evaluate de Comisia Europeană și aprobate de Consiliul UE. 

Cu ocazia turneului, von der Leyen a spus că va testa și cum funcționează certificatul digital pentru COVID (foto), dat fiind că 15 state membre sunt deja în sistemul care va deveni operațional la nivelul întregii Uniuni de la 1 iulie.

Comisia Europeană a precizat că susține planul prezentat de Spania, care solicită 69,5 miliarde de euro sub formă de granturi, și pe cel depus de Portugalia, în valoare totală de 16,6 miliarde de euro (dintre care 13,9 miliarde de euro sub formă de granturi și 2,7 miliarde de euro sub formă de împrumuturi).