Executivul UE a aprobat până acum planurile de redresare și reziliență prezentate de 18 state membre.

Comisia Europeană a adoptat luni o evaluare pozitivă a planului de redresare propus de guvernul Cehiei. Acesta prevede atragerea unor granturi de 7 miliarde de euro pentru finanțarea unor investiții și reforme necesare pentru refacerea economiei cehe după pandemia de COVID-19.

Evaluarea Comisiei menționează că aproximativ 42% din fonduri sunt alocate pentru susținerea măsurilor climatice, iar 22% vizează tranziția digitală.

Evaluarea Comisiei este primul pas pentru adoptarea la nivelul UE a planului Cehiei. În baza recomandării Comisiei, Consiliul UE va decide aprobarea planului de redresare, făcând posibilă, ulterior, distribuția primelor fonduri către statul membru.

Până acum, Comisia a evaluat pozitiv planurile propuse de 18 state membre, iar 12 dintre acestea au trecut deja și de votul din Consiliu. 

„Cu NextGenerationEU, vrem să reconstruim o economie robustă în întreaga Uniune. Și știm că, pentru ca NextGenerationEU să fie un succes, trebuie să ne asigurăm că fondurile sunt cheltuite conform regulilor, țintind revenirea țării și cele mai importante interese ale cetățenilor ei”, a spus Ursula von der Leyen, președinta Executivului european, aflată în vizită în Cehia pentru a prezenta premierului Andrej Babis planul și evaluarea Comisiei.