Ambasadorii la UE ai statelor membre au aprobat miercuri textele juridice ce reglementează fondurile, care reprezintă aproape o treime din bugetul pe șapte ani al UE, confirmând astfel acordul politic la care s-a ajuns cu Parlamentul European.

UE pune la dispoziție peste 330 de miliarde de euro pentru proiecte regionale și locale în perioada 2021-2027, prin intermediul fondurilor structurale, pentru a contribui la reducerea disparităților economice și la stimularea redresării în urma pandemiei.

”Politica de coeziune se află în centrul solidarității europene, deoarece oamenii pot simți impactul său în cotidian. Regiunile, lucrătorii și întreprinderile beneficiază de pe urma acesteia. Pachetul legislativ pentru noua perioadă de programare va sprijini redresarea UE, precum și tranziția verde și cea digitală”, a declarat Nelson de Souza, ministrul portughez al planificării.

Pachetul de coeziune pentru perioada 2021-2027 prevede investiții multianuale, majoritatea resurselor fiind concentrate pe țările și regiunile mai puțin dezvoltate, pentru a promova coeziunea socială, economică și teritorială în întreaga Uniune.

În contextul crizei actuale, acest lucru nu numai că va atenua efectele sociale și economice pe termen lung ale pandemiei de COVID-19, ci va contribui și la funcționarea pieței unice.

Proiectele finanțate din fonduri cuprind de la infrastructura de transport, spitale și asistență medicală, energie curată, gestionarea apei, dezvoltare urbană durabilă, cercetare, inovare și digitalizare, până la regimuri privind ocuparea forței de muncă, incluziune socială, educație și formare.

Legislație simplificată

Noua legislație simplifică normele, reducând birocrația și asigurând cheltuirea mai eficientă a resurselor. Aceasta a fost legată de semestrul european, un cadru pentru coordonarea politicilor economice, care duce la formularea de recomandări pentru reforme structurale la nivel național. Acest lucru va îndruma statele membre cu privire la modul optim de a investi banii din fonduri pentru a avea un impact mai puternic la nivel regional și local.

În plus, accesul la resursele de coeziune este condiționat de respectarea Cartei drepturilor fundamentale a UE și a Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu handicap.

Proiectul de act legislativ prevede, de asemenea, o monitorizare eficace a pieței achizițiilor publice, precum și o mai mare transparență, statele membre furnizând informații mai detaliate referitoare la destinatarii finanțării.

Politici climatice

În ansamblu, aproximativ 30 % din fondurile structurale vor contribui la decarbonizarea economiei, fiecare tip de activitate de investiții având un coeficient climatic specific. De asemenea, proiectele ar trebui să respecte principiul de „a nu aduce prejudicii semnificative”, în conformitate cu obiectivele de mediu ale UE.

Răspunsul în caz de criză

În 2020, politica de coeziune s-a dovedit a fi esențială pentru răspunsul imediat la pandemia de COVID-19. Prin modificarea normelor actuale, s-au pus rapid la dispoziția statelor membre lichidități din alocările neutilizate, cu flexibilitatea de a fi cheltuite acolo unde era cea mai mare nevoie de ele. Pe baza acestei experiențe, a fost adăugată o nouă dispoziție pentru utilizarea temporară a fondurilor ca răspuns la situații de urgență viitoare.