O conferință a donatorilor organizată online de Comisia Europeană a permis strângerea a 7,4 miliarde de euro pentru a finanța dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus, a anunțat președinta CE, Ursula von der Leyen.

"În doar câteva ore am strâns 7,4 miliarde de euro pentru vaccin, diagnosticare și tratament. Asta va contribui la începerea unei cooperări globale fără precedent", a declarat Ursula von der Leyen, precizând că vedeta muzicii pop Madonna a anunțat o contribuție de un milion de dolari, relatează Agerpres. Comisia Europeană a dat lovitura de începere a acestui "maraton online" la ora locală 15:00 (13:00 GMT) prin anunțarea unei contribuții de un miliard de euro.

Franța și Germania au ridicat apoi ștacheta donațiilor la peste două miliarde de euro, cu contribuții de 500 și, respectiv, 525 milioane de euro. La o oră de la lansarea conferinței, fuseseră promise peste cinci miliarde de euro. Italia a promis 140 de milioane de euro, Spania - 125 de milioane de euro, Canada a anunțat o contribuție de 850 de milioane de dolari, alături de o donație de 500 de milioane de dolari de la Arabia Saudită, 388 de milioane de lire sterline de la Marea Britanie, 60 de milioane de dolari de la Israel și 1,3 milioane de dolari de la Africa de Sud.

Statele Unite ale Americii au fost marele absent al maratonului online de strângere de fonduri, alături de Rusia și India, relatează AFP.

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că România a oferit 200.000 de euro.