Statele membre trebuie să decidă asupra unei liste de țări din care pot fi admiși călători începând cu 1 iulie.

Lista a fost întocmită vineri seara în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor din statele membre UE și spațiul Schengen. Nu toate statele au avut intervenții, iar capitalele statelor membre au termen până sâmbătă la ora 18:00 GMT să transmită punctul lor de vedere după care președinția croată a UE va decide cum se va proceda, potrivit mai multor surse europene, citate de AFP, scrie Agerpres.

Lista propusă conține 14 țări (Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia, Uruguay) la care se adaugă China, sub rezerva reciprocității, potrivit unei surse diplomatice. Călători din Andorra, Monaco, Vatican și San Marino ar urma să fie de asemenea admiși.

Lista nu include SUA, cea mai afectată țară de pandemia noului coronavirus din punct de vedere al numărului de decese și de infectări, dar nici Brazilia sau Rusia.

Călătoriile neesențiale în UE au fost interzise de la jumătatea lunii martie, iar măsurile restrictive vor fi ridicate treptat începând cu 1 iulie.

Totuși, controlul la frontieră este o competență națională a statelor, dar UE se străduiește să se coordoneze cât mai bine redeschiderea granițelor, în contextul în care libera circulație se reia în spațiul Schengen odată cu ridicarea restricțiilor impuse pentru combaterea noului coronavirus.

Conform unei surse europene, lista ar urma să fie revizuită la fiecare două săptămâni.