Șefii de stat și de guvern din UE au decis marți, în videoconferința Consiliului European din această seară să susțină propunerea Comisiei Europene de închidere a granițelor Uniunii Europene pentru cetățenii din state terțe.

Propunerea Comisiei Europene viza o restricție pentru 30 de zile a călătoriilor către UE în încercarea de a stăpâni epidemia de coronavirus.

”Pentru a limita răspândirea virusului la nivel global, am convenit să ne consolidăm frontierele externe, impunând o restricție temporară coordonată a călătoriilor neesențiale în UE pentru o perioadă de 30 de zile, în baza propunerii Comisiei”, a anunțat Consiliul European, adăugând că trebuie facilitat transportul de medicamente, produse alimentare și alte bunuri, iar cetățenii europeni trebuie să poată călători în țările lor de origine: ”Vor fi găsite soluții adecvate pentru lucrătorii transfrontalieri”.

Potrivit unui comunicat la Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis a subliniat în intervenția sa importanța menținerii liberei circulații a persoanelor în interiorul Uniunii Europene. În acest context, Iohannis a evidențiat situația dificilă a unor cetățeni români ale căror contracte de muncă au încetat în urma epidemiei COVID-19 și care nu pot reveni în țară din cauza carantinei din respectivele state sau din cauza blocajelor existente la granițele unor state membre. 

În acest sens, președintele Klaus Iohannis a pledat pentru crearea unor coridoare umanitare de tranzit la nivelul Uniunii Europene care să permită repatrierea cetățenilor din statele membre.

De asemenea, Iohannis a solicitat activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii pentru a sprijini demersurile statelor membre pentru returnarea cetățenilor UE atât din celelalte state membre, cât și din state terțe, utilizând asistența consulară.

În comunicatul Consiliului European se precizează că vor fi alocate fonduri suplimentare pentru demersuri comune ale statelor membre privind returnarea cetățenilor europeni. 

Președintele României a salutat și inițiativa Comisiei Europene de a lansa procedurile pentru completarea stocurilor de dispozitive medicale și de inițiere de achiziții publice colective pentru echipamente și dispozitive medicale.

În ceea ce privește măsurile economice, Klaus Iohannis a solicitat mai multă flexibilitate în asigurarea finanțării unui spectru larg de obiective din fondurile europene pentru combaterea impactului economic negativ al crizei COVID-19.

De asemenea, președintele României s-a pronunțat pentru identificarea unui sprijin financiar special acordat statelor membre ale Uniunii pentru a face față reducerii activității economice, a investițiilor și a cererii.

COVID-19/Iohannis după discuția cu von der Leyen: Dorim să limităm clar turismul medical în UE

Mai mult pe EurActiv »