Parlamentul European va dezbate doar subiectele urgente în sesiunea plenară din această săptămână, care se va termina cu două zile mai devreme.

„Având în vedere cele mai noi evoluții în cazul coronavirus, am decis că sesiunea plenară din luna aceasta va avea loc la Bruxelles, nu vor exista sesiuni de vot, iar sesiunea se va încheia mâine seară”, a anunțat luni Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din legislativul UE, după întâlnirea dedicată președinților grupurilor politice din Parlamentul European.

„Dezbaterile din cadrul sesiunii plenare se vor reduce și ne vom concentra doar asupra subiectelor urgente, care pot avea un impact foarte mare în viitorul apropiat”, a precizat Cioloș, într-o postare pe Facebook.

Liderul Alianței USR-PLUS a spus că temele ce vor fi dezbătute se referă la coronavirus și eforturile de coordonare luate la nivel european și național pentru a stopa răspândirea acestuia, soarta bugetului UE pe termen lung, precum și evoluția situației migranților și refugiaților de la granița Greciei cu Turcia și acțiunile care vor fi luate de UE.

Sesiunea plenară din martie ar fi trebuit să se țină la Strasbourg, dar - pentru a limita riscurile - Parlamentul a decis inițial să aibă loc la Bruxelles, dar cu aceeași agendă, întinsă de luni până joi. Pe fondul extinderii epidemiei în Europa, a apărut chiar varianta anulării cu totul a acestei sesiuni, dar conferința președinților de grup a decis doar să reducă agenda la minimum, eliminând subiecte neesențiale.