Parlamentul European organizează joi o sesiune plenară extraordinară pentru a aproba măsurile urgente ale Uniunii de combatere a pandemiei.

Parlamentul a luat măsuri pentru ca deputații să poată participa la sesiunea plenară și de la distanță. Liderii politici ai Parlamentului au stabilit o procedură alternativă temporară de vot la distanță prin e-mail pentru sesiunea plenară de joi.

Ce e pe agenda plenului:

1. Începând cu ora locală 10:30 (11:30, ora României), Consiliul și Comisia vor prezenta și discuta cu deputați cu privire la măsurile pe care UE trebuie să le ia pentru a răspunde în mod eficient și coordonat în fața provocărilor COVID-19.

Până în prezent, măsurile propuse au inclus sprijin financiar imediat pentru țările care au nevoie de ajutor, sprijin sectorial pentru industriile aflate în pericol de colaps, precum și sprijin logistic și material pentru a obține echipamente medicale necesare acolo unde este nevoie.

Comisia Europeană a propus o serie de măsuri pentru a ajuta cetățenii și întreprinderile să facă față crizei într-un mod coordonat. Măsurile trebuie aprobate atât de statele membre în cadrul Consiliului, cât și de către Parlamentul European, înainte de a putea intra în vigoare. 

2. PR va dezbate și va vota cu privire la suspendarea temporară a normelor Uniunii privind sloturile orare, pentru a opri zborurile goale cauzate de pandemia COVID-19.


Normele aeroportuare obligă companiile aeriene să exploateze cel puțin 80% din sloturile lor de decolare și de aterizare, dacă nu doresc să le piardă în sezonul următor (începând cu luna octombrie 2020). Acest lucru a împins mulți transportatori aerieni să opereze zboruri goale de la sfârșitul lunii ianuarie, când virusul a început să se răspândească în întreaga lume.

Așa-numitele ”zboruri fantomă” au un cost economic și de mediu ridicat și, prin urmare, Parlamentul s-a angajat să pună capăt acestei practici cât mai curând posibil.

PE va vota cu privire la suspendarea temporară a regimului ”folosești sau pierzi”, la mai puțin de două săptămâni de la depunerea propunerii de către Comisie.

Această regulă a fost deja suspendată temporar de mai multe ori, de exemplu în 2009, ca răspuns la criza economică și la impactul acesteia asupra transportatorilor aerieni.

În vederea adoptării rapide a revizuirii temporare a normelor, Comisia pentru transporturi a solicitat utilizarea procedurii de urgență în temeiul articolului 163 din Regulamentul de procedură, astfel încât propunerea să poată fi votată direct în plen.

Consiliul a convenit asupra poziției sale la 20 martie, modificând normele pentru a permite renunțarea la regula ”folosești sau pierzi” până la 24 octombrie 2020 (în propunerea Comisiei termenul era de 30 iunie 2020).



3. Eurodeputații urmează să dea undă verde pentru a canaliza fonduri UE în valoare de 37 miliarde de euro pentru a sprijini cetățenii, regiunile și țările care luptă împotriva pandemiei COVID-19.

Săptămâna trecută, Comisiile pentru dezvoltare regională și pentru pescuit au solicitat Parlamentului European să adopte în mod direct în plen, în cadrul ”procedurii de urgență”, măsurile din cadrul ”inițiativei pentru investiții în răspunsul la coronavirus”.

Aceste măsuri propuse de Comisie pe 13 martie au scopul de a canaliza 37 miliarde de euro din fondurile UE disponibile cât mai curând posibil pentru cetățenii, regiunile și țările cel mai grav afectate de pandemia de coronavirus. Fondurile vor fi direcționate către sistemele de sănătate, IMM-uri, piețele forței de muncă și alte părți vulnerabile ale economiilor statelor membre ale UE. (Detalii, aici)

4. PE va aproba extinderea Fondului de solidaritate al Uniunii Europene pentru a acoperi urgențele în domeniul sănătății publice, punând la dispoziție până la 800 de milioane de euro în 2020.

Ca parte a răspunsului coordonat comun al UE la epidemia COVID-19, Comisia a propus includerea crizelor în domeniul sănătății publice în lista situațiilor de urgență ce pot fi susținute din Fondul de solidaritate al UE (FSUE).

Modificările vor permite ca:

a) nivelul plăților în avans pentru toate tipurile de dezastre să fie majorat la 25% din contribuția prevăzută de FSUE, limitată la maximum 100 milioane de euro;

b) nivelul total al creditelor pentru avansurile FSUE din bugetul anual să fie majorat de la 50 milioane de euro la 100 milioane de euro;

c) operațiunile eligibile să fie extinse pentru a include acordarea de sprijin într-o situație de urgență majoră în domeniul sănătății publice, inclusiv asistență medicală, precum și măsuri de prevenire, monitorizare sau control al răspândirii bolilor.

Programul voturilor: 

  • La ora locală 10:00 (11:00 ora României), președintele Parlamentului European, David Sassoli, va deschide sesiunea plenară din hemiciclul de la Bruxelles. Deputații vor primi buletinul de vot prin e-mail pentru votarea procedurii de urgență, în conformitate cu articolul 163.
  • La ora locală 12:30 (13:30 ora României), Sassoli anunță rezultatul voturilor privind procedura de urgență și stabilește termenele de depunere a amendamentelor (ora locală 14:00) și a voturilor pe părți și separate (ora locală 16:00).
  • La ora locală 17:30 (18:30 ora României), președintele va deschide votul amendamentelor, iar deputații vor primi buletinele de vot corespunzătoare.
  • La ora locală 20:00 (21:00 ora României), președintele PE anunță rezultatele voturilor privind amendamentele și deschide voturile finale, iar deputații primesc buletinele de vot corespunzătoare.
  • La ora locală 22:30 (23:30 ora României), sunt anunțate rezultatele voturilor finale.