Liderii de stat și de guvern din UE se întâlnesc joi pentru a discuta bugetul pe termen lung al Uniunii. Discuțiile se anunță lungi și încinse, după criticile aduse de unele capitale propunerii de buget făcute de șeful Consiliului European.

Șefii de stat și de guvern din cele 27 de state membre se reunesc joi la Bruxelles pentru a discuta bugetul UE pentru viitorul cadru financiar multianual, aferent perioadei 2021-2027. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a depus deja o propunere și se așteaptă ca discuțiile să fie dure și lungi.

Cum se vede propunerea din capitalele europene?

BERLIN

Bugetul propus, un „pas înapoi”. Ministrul german al Finanțelor, Olaf Scholz (SPD), a criticat dur propunerea președintelui Consiliului European, Charles Michel, pentru următorul buget multianual (CFM), numind-o „un pas înapoi” și deplângând lipsa „politicilor moderne”. Scholz a subliniat în mod special nevoia de a impozita giganții internetului, dar taxarea nu este menționată în propunerea actuală de buget. În ciuda acestor critici și a prezenței sale obișnuite în rândul țărilor cu contribuții nete solide, Germania a indicat că este dispusă să contribuie la buget mai mult de 1% din venitul său național brut (VNB). (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

PARIS

Până aici. „Ne-am săturat să dăm bani care sunt apoi redistribuiți ca rabat către alte țări din jurul nostru”, a declarat secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Amélie de Montchalin (LREM), înainte de summitul extraordinar privind bugetul pe termen lung. Guvernul francez speră că Brexit va deschide calea retragerii derogărilor acordate Germaniei, Danemarcei, Olandei, Austriei și Suediei.

„Franța este un contributor net, dăm la buget mai mult decât primim, dar suntem dispuși să plătim pentru europeni, pentru proiecte concrete, pentru beneficiari tangibili”, a subliniat Montchalin. „Avem o poziție foarte fermă în această problemă, trebuie să vedem că acest mecanism se încheie”, a adăugat ea. (EURACTIV.fr)

VIENA

O aprobare prudentă Propunerea președintelui Consiliului European Charles Michel „merge în direcția corectă”, a declarat ministrul austriac pentru UE, Karoline Edtstadler (ÖVP). Austria cere în continuare să beneficieze de derogare, „drept compensație pentru faptul că noi, în calitate de al treilea cel mai mare plătitor net, dăm mai mult decât obținem”, a spus oficialul citat. „Fără rabaturi, Austria ar deveni al doilea cel mai mare plătitor net”, a adăugat ea. (Philipp Grüll, EURACTIV.DE)

HELSINKI

Un pod Finlanda adoptă acum rolul de mediator între așa-numitul „grup frugal”, care dorește ca bugetul să fie stabilit la 1% din VNB statelor membre, și „Prietenii coeziunii”, care își doresc ca țările mai bogate să contribuie mai mult și apreciază reducerile drept prea mari. După ce Marea Britanie a părăsit UE, Finlanda propune un buget european echivalent cu 1,06% din VNB al UE și speră ca derogările să fie anulate. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)

DUBLIN 

Fermierii irlandezi critică reducerea PAC. Mai multe organizații de lobby ale fermierilor din Irlanda au criticat reducerile propuse pentru politica agricolă comună (PAC), spunând că agricultorii irlandezi ar putea fi printre cei mai afectați de diminuarea finanțărilor. Documente recente ale Consiliului arată că bugetul PAC ar putea fi redus cu 14%. (Samuel Stolton | EURACTIV.com)

ROMA

Lipsă de ambiție. Ministrul economiei, Roberto Gualtieri, se așteaptă ca discuțiile să fie „intense” la summitul extraordinar al Consiliului European, dar consideră că propunerii bugetare „flexibile” prezentate de Charles Michel îi lipsește ambiția. Pentru ministrul afacerilor UE, Vincenzo Amendola, propunerea lui Michel nu este suficient de adecvată pentru a răspunde provocărilor viitoare ale UE, iar propunerea Comisiei era mult mai ambițioasă în comparație cu cea actuală. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

MADRID 

O propunerea „nedreaptă” și „insuficientă”. Propunerea lui Charles Michel nu este suficientă pentru a ajunge la un acord, a avertizat luni ministrul spaniol de externe, Arantxa González Laya, la Bruxelles. Nu doar că Spania consideră propunerea „flexibilă” a lui Michel ca fiind „insuficientă” pentru aspirațiile geopolitice ale UE, ci consideră că este incorect distribuită pentru că nu reușește să abordeze inegalitățile rezultate în urma crizei financiare din 2008, a argumentat González Laya.

Madridul este preocupat în special de reducerile propuse pentru politica agricolă comună, în contextul în care fermierii spanioli demonstrează de câteva săptămâni. Ministrul a declarat că propunerea lui Michel „nu recunoaște rolul agriculturii ca instrument pentru coeziune și ca element cheie în tranziția ecologică”. (Beatriz Rios. EURACTIV.com)

ATENA

Siderați. Grecia nu crede că propunerile lui Michel sunt suficient de ambițioase pentru a răspunde cererii cetățenilor UE pentru o prezență sporită a Europei. „Propunerea nu alocă mai mulți bani coeziunii și fermierilor. Suntem aici să luptăm pentru a ne asigura că Grecia obține maximum dintr-un buget limitat din cauza absenței Regatului Unit”, a declarat ministrul adjunct de externe, Miltiadis Varvitsiotis. În plus, Grecia vrea mai mulți bani pentru migrație, dat fiind că este o țară de intrare pentru migranți. (Sarantis Michalopoulos | EURACTIV.com)

LISABONA

Portugalia refuză planul bugetar. Prim-ministrul portughez, António Costa, a declarat marți că nu va accepta propunerea bugetară, dar a refuzat să o respingă categoric, argumentând că este necesară o abordare constructivă pentru a nu ceda propunerii celor „patru state avare”, care apără subfinanțarea. Partenerii sociali, care includ reprezentanții sindicatelor și ai angajatorilor, s-au opus, de asemenea, reducerilor propuse într-o întâlnire extraordinară cu guvernul portughez. (Maria de Deus Rodrigues și Vanda Proença, Lusa.pt) 

VARȘOVIA

Așteptări vs realitate. „Uniunea Europeană are nevoie de un buget în spiritul solidarității. Ne dorim ca Europa să fie un jucător global”, a scris premierul Mateusz Morawiecki într-un articol publicat marți în Die Welt. Cu toate acestea, a remarcat ministrul afacerilor europene, Konrad Szymański, după întâlnirea de luni de la Bruxelles, există încă diferențe fundamentale între statele membre în privința cheltuielilor UE pentru următorul cadru financiar multianual. Polonia aparține grupului de țări care dorește cel mai generos buget posibil și se opune reducerilor din politica de coeziune și din politica agricolă comună. (Mateusz Kucharczyk, EURACTIV Polonia)

PRAGA

O propunere nedorită. „Putem observa unele îmbunătățiri ale propunerii, dar totuși nu putem considera că este echilibrată”, a declarat ambasadorul ceh la UE, Jakub Dürr, după ședința de luni a Consiliului Afaceri Generale. Premierul ceh Andrej Babiš refuză reducerile propuse pentru politica de coeziune și politică agricolă comună (PAC) și consideră că UE poate economisi bani eliminând rabaturile, de exemplu. În plus, premierul nu susține ideea creșterii bugetului blocului cu venituri proprii. (Aneta Zachová | EURACTIV.cz )

BUDAPESTA

„Vrem un buget corect” Ungaria nu a reacționat încă la noua propunere de buget al UE. Dar prim-ministrul Viktor Orbán a vorbit anterior despre nevoia ca bugetul UE să fie pus pe picior de egalitate, adăugând că în prezent include amendamente care mută fondurile de la statele membre mai sărace la cele mai bogate.

„Vrem un buget corect. Odată ce vom obține asta, maghiarii vor primi ceea ce vor: o combinație de cifre care funcționează în favoarea lor”, a adăugat premierul. Orbán a părut sceptic că s-ar putea realiza progrese reale în timpul reuniunii extraordinare pe tema bugetului a liderilor UE din 20 februarie, adăugând că „este mai importantă calitatea bugetului decât data adoptării”. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr, Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com)

BRATISLAVA 

Politici solide de coeziune și agricole Planul de compromis al lui Charles Michel nu a afectat în niciun fel principalele priorități ale guvernului slovac cu privire la bugetul UE 2021-2027. Ministrul afacerilor externe, František Ružička, care a participat la Consiliul Afaceri Generale de luni, nu a făcut nicio referire directă la propunerea lui Michel pentru a solicita un buget stabilit la 1,074% din VNB al UE. El a reiterat că Slovacia va continua să lupte pentru prioritățile sale: o politică de coeziune și o politică agricolă comună foarte puternice. (Marián Koreň, EURACTIV Slovacia)

BUCUREȘTI

România își dorește „un buget ambițios” Bucureștiul nu este mulțumit de propunerea lui Charles Michel, afirmând totuși că acesta rămâne o bază bună pentru negocierile care vor avea loc în timpul summitului extraordinar programat joi. Președintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul României pentru un buget ambițios, „de preferință la nivelul propus de Comisia Europeană, având în vedere stabilirea unor noi obiective mai ambițioase”. (EURACTIV.ro)

SOFIA

Noile inițiative nu ar trebui să fie în detrimentul politicilor tradiționale Primul ministru bulgar Boyko Borissov a fost la 5 și 6 februarie la Bruxelles pentru a discuta viitorul buget al UE cu președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Bulgaria își dă binecuvântarea acordului ecologic, dar, în același timp, insistă asupra faptului că politicile „tradiționale” ale UE, cum ar fi coeziunea, nu ar trebui să fie declasate. (Georgi Gotev)

LJUBLJANA 

Pregătiți pentru blocare. „Scopul nostru este de a minimiza reducerea bugetului. Slovenia va insista asupra pozițiilor sale. Dacă pentru asta este necesar să blocăm acordul, vom face chiar și acest pas”, a declarat premierul interimar Marjan Šarec. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

ZAGREB 

Bonus bugetar pentru Croația? Primul ministru Andrej Plenković speră ca statul croat, cel mai nou membru al UE, să poată obține un bonus pentru că a beneficiat până acum doar de un ciclu financiar multianual. Dimensiunea bugetului, dar și criteriile de accesare a fondurilor (participarea la finanțare de 15%, precum și N+3) sunt critice pentru Croația. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr )