Curtea de Justiție a UE (CJUE) a condamnat marți Ungaria pentru legea privind universitățile străine, care a vizat în special activitatea Universității Central Europeană, fondată de George Soros, ”țapul ispășitor” folosit de premierul Viktor Orban.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a apreciat drept ”discriminatorii” prevederile legislative aplicate Universității Central Europene, fondată de finanțistul american de origine ungară George Soros, și altor universități străine.

Judecătorii de la Luxemburg au stabilit că sunt ”incompatibile cu dreptul Uniunii” condițiile pentru a le permite unităților de învățământ superior să își exercite activitățile pe teritoriul Ungariei.

Țintă a atacurilor premierului ungar Victor Orban, Universitatea Central Europeană și-a mutat în noiembrie 2019 cea mai mare parte a activităților la Viena, după apariția legii care obliga universitățile străine să dispună de un campus și de un ciclu de studii în țara lor de origine. 

Legea a fost adoptată în pofida presiunilor venite inclusiv din cadrul PPE, partid din care face parte și formațiunea Fidesz a premierului Orban.