Partidul Reper, parte a Renew Europe, și-a lansat luni candidații și programul politic pentru alegerile europene din iunie.

Lista este deschisă de fostul premier și lider al Renew Europe Dacian Cioloș, urmat de co-președinții REPER Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru.

În primii zece se mai află deputata Oana Cambera, Andrei Lupu (cadru universitar la Universitatea București), Andreea Leonte (consilieră parlamentară), Cristian Presură (doctor în fizică), deputata Simina Tulbure, Ciprian Mihali (profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj) și Ana-Maria Boghean (consultantă în comunicare).

Eurodeputatul Dragoș Tudorache nu va mai candida, deoarece dorește să-și reia activitatea în cadrul Comisiei Europene.

"Suntem un partid care participăm pentru prima dată la alegeri, dar avem pe listă oameni cu foarte multă experiență și în politică și în societate și în mediul antrenorial ... Intrăm în aceste alegeri cu ambiția de a răsturna calculele electorale pe care și le fac unii cu tot felul de liste comasate, tot felul de carteluri politice, care au impresia că pot manipula deciziile pe care cetățenii le iau când se duc la vot", a declarat Dacian Cioloș, la conferința de lansare a candidaților.

În primii 10 se află trei tineri sub 35 de ani, partidul având printre priorități "un viitor bun pentru copiii și tinerii din România".

"Lista reflectă perfect paritatea de gen", a spus Ramona Strugariu. 

Copreședinta REPER a criticat contextul politic din România, susținând că există "un derapaj democrat fără precedent" provocat de PSD și PNL prin constituirea listelor comune, comasarea europarlamentarelor cu localele, permiterea traseismului politic, precum interzicerea reprezentanților partidelor noi în secțiile de votare.

"Ce face Partidul Comasat Român acum ne poziționează în Europa umăr la umăr cu prietenii lui Putin, precum Orban în Ungaria, nu pe harta celor puternici, așa cum a făcut delegația Partidului REPER în Parlamentul European. Mai mult decât oricând, trebuie să luptăm pentru a ne apăra această democrație, și în România, și în Europa", a declarat Strugariu.

"Delegația REPER este una dintre cele mai puternice delegații naționale în acest mandat, cu poziții importante ale europarlamentarilor în domenii precum agricultură și securitate alimentară, economie și fonduri europene, digitalizare și inteligență artificială, drepturi civile, lupta împotriva corupției, libertatea presei, piața muncii, drepturile copiilor, drepturi sociale, integrarea Republicii Moldova în UE și reforma Uniunii Europene", a declarat Dragoș Pîslaru.

Cioloș le promite cetățenilor în special o contribuție la o influență a României în UE, dezvoltarea unor zone precum Roșia Montană, zonă aflată în patrimoniul UNESCO, precum și Moldova "unită" cu România în Uniunea Europeană.

"Succesul Republicii Moldova în negocierile de aderare la UE va depinde direct și de mobilizarea României la toate nivelurile pentru a ajuta în acest proces", a spus Cioloș, convins că până în 2030 Moldova poate fi pregătită pentru a adera la UE.

La nivel european, Cioloș și-ar dori un vot majoritar în loc de vot unanim.

Totodată, REPER susține crearea unei armate europene și o Uniune Europeană a educației și a sănătății.

"Ne vom concentra pe reprezentarea oamenilor care muncesc în această țară", dar nu-și pot asigura un trai decent, pe "România uitată", a subliniat Dragoș Pîslaru, referindu-se la faptul că "mai mult de o treime din populația României este uitată, singură și izolată", o Românie care "trăiește în condiții de sărăcie și excluziune socială", pentru care "nu există niciun plan".

Potrivit programului politic, respectarea statului de drept, lupta împotriva corupției și întărirea democrației rămân priorități ale formațiunii.

În ceea ce privește nemulțumirile actuale ale fermierilor, REPER susține reformarea politicii agricole comune și a politicilor conexe (alimentație, mediu, comerț internațional) și reașezarea sprijinului oferit fermierilor pe baze "noi, echitabile, inclusive, care țină cont de diversitatea, de decalajul de dezvoltare și de problemele structurale ale agriculturii românești".