Viorica Dăncilă a declarat miercuri că i-a transmis președintei alese a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că transporturile, energia sau mediul reprezintă domenii de interes pentru România în viitorul Executiv de la Bruxelles.

”Am avut ieri (marți - n.r.) la Bruxelles o întrevedere cu președintele ales al Comisiei Europene, în cadrul căreia am avut o discuție foarte bună despre viitorul proiectului european. Am discutat despre provocările cărora trebuie să le facă față Uniunea Europeană, provocări legate de migrație, schimbări climatice, politică externă, astfel încât Europa să găsească soluțiile așteptate de cetățenii săi. Președintele CE a dorit să cunoască opinia României privind aceste aspecte în legătură cu care a demarat o consultare cu șefii de Guverne ai statelor membre”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.

Dăncilă nu a spus nici acum ce propuneri sau propunere de comisar a trimis la Bruxelles. Singura informație în acest sens a apărut pe surse, potrivit cărora Bucureștiul a avansat două nume: eurodeputații PSD Rovana Plumb și Dan Nica.

Premierul a comunicat doar ce portofolii vrea România, unul dintre argumente fiind rezultatele foarte bune obținute în perioada deținerii Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

”Referitor la viitorul comisar european din partea României am discutat despre faptul că transporturile, energia sau mediul reprezintă domeniile de interes pentru țara noastră în ceea ce privește portofoliul ce îi va fi alocat în viitoarea Comisie Europeană. Am subliniat faptul că România este o țară implicată și pentru noi este important să obținem unul dintre aceste portofolii. Un argument în plus îl constituie faptul că România a obținut rezultate remarcabile în exercitarea Președinției Consiliului UE și a demonstrat că poate gestiona foarte bine dosarele de interes european”, a explicat ea.

”Am încredere că relația noastră cu viitoarea Comisiei Europeană va fi o legătură solidă”, a conchis Dăncilă.