Partidul Lege și Justiție (PiS), la putere în Polonia, este pe cale să se retragă din Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), a declarat pentru EURACTIV o sursă dintr-un partid membru al ECR.

ECR a fost preluat complet de delegația italiană, iar polonezii nu sunt de acord cu președinta ECR, Giorgia Meloni (Frații Italiei), a declarat sursa citată de EURACTIV.com.

După ce a deținut timp de 10 ani funcția de vicepreședinte al partidului, europarlamentara poloneză Anna Fotyga (PiS) a demisionat cu o zi înainte de ședința consiliului formațiunii din 18 iunie, invocând motive de sănătate. Consiliul a rămas cu doi membri - Meloni și vicepreședintele Jorge Buxadé de la Vox, partid spaniol de extremă dreapta. Fotyga nu a fost încă înlocuită.

ECR nu a dorit să comenteze în legătură cu data la care va fi numit un alt vicepreședinte.

„Nu se poate ca șeful PiS, Jarosław Kaczyński, să nu fi fost la curent cu demisia ei (a Annei Fotyga) și, mai presus de toate, este suspect că nici măcar nu a încercat să o înlocuiască”, a spus sursa.

„Este un semn clar că PiS și-a pierdut interesul pentru ECR după plecarea conservatorilor britanici și din cauza președintei Meloni", a adăugat sursa.

ECR primește anual aproximativ 4 milioane de euro de la bugetul UE, deoarece este reprezentat în Parlamentul European. Grupul ECR din Parlamentul European are în prezent 27 de europarlamentari polonezi de la PiS.

Faptul că în Consiliul formațiunii sunt doar doi membri nu reprezintă o încălcare a regulilor de finanțare ale PE. Nu același lucru se întâmplă când vine vorba de legea belgiană, care prevede că un astfel de consiliu ar trebui să fie format din cel puțin trei membri.

Sursa a afirmat că obiectivul lui Meloni este să mențină partidul împreună pentru a avea un avantaj în vederea aderării la Noua Dreaptă Europeană, o mișcare apărută recent, la care s-a alăturat și rivalul ei de acasă Matteo Salvini (Lega, Italia).

Deși este poziționat la extrema dreaptă, partidul lui Salvini este partener de coaliție al Guvernului Mario Draghi, iar formațiunea lui Meloni e singurul partid de opoziție din Italia.

"Salvini nu-i va permite niciodată să se alăture mișcării Noua Dreaptă, astfel că ea face tot posibilul pentru a menține ECR unit, pentru a avea un avantaj diplomatic", a afirmat sursa, adăugând că o plecare a polonezilor ar da o lovitură grea ECR.

Meloni are dureri de cap și din cauza situației financiare a ECR. Partidul încă are datorii în valoare de aproape jumătate de milion de euro, din cauza unor proiecte anterioare, care nu erau eligibile pentru finanțare europeană.

EURACTIV a aflat că se în prezent se derulează un alt control financiar cu privire la conferința anuală a partidului Frații Italiei (Atreju) și a modului în care au fost utilizate fondurile europene.