Delegația USR PLUS în PE se opune numirii Rovanei Plumb în funcția de comisar european, deoarece aceasta nu respectă criteriile de integritate considerate esențiale de Alianța USR PLUS pentru postul de comisar.

UPDATE

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, a declarat luni că premierul Viorica Dăncilă "lucrează împotriva interesului României", pentru că a propus-o pe Rovana Plumb în funcția de comisar european.

"Am prevenit deja asupra acestui risc pe care doamna Dăncilă și l-a asumat și va trebui să și-l asume până la capăt și să-și asume inclusiv riscul de a o vedea de doamna Rovana Plumb respinsă după audierile din Parlament și de obligația de a o înlocui după aceea. I s-a atras atenția să o înlocuiască, să se mai gândească, nu a vrut, dânsa a insistat să fie Rovana Plumb, să-și asume consecințele ... Sunt probleme de integritate și de credibilitate pe care doamna Rovana Plumb le are ... Va trebui să dea explicații despre dosarul Belina și ce a făcut la Ministerul Mediului și despre cum l-a susținut sau nu pe Liviu Dragnea ... Cea care lucrează împotriva interesului României e doamna Rovana Plumb și mai ales doamna Viorica Dăncilă, pentru că a propus-o pe doamna Rovana Plumb, nu cei care semnalează problemele", a spus Cioloș într-o conferință, relatează Agerpres.

+++

Totodată, Delegația USR PLUS precizează că aceasta nu are un parcurs profesional care ”să o recomande” pentru o asemenea poziție.

”Guvernul României, condus de Viorica Dăncilă, a ignorat mesajele politice clare transmise de partenerii europeni printre care și grupul Renew Europe (a treia forță politică în PE), iar candidatura Rovanei Plumb riscă să fie respinsă la votul din comisiile Parlamentului european. Abia acest lucru va fi dăunător României, nu criticile întemeiate prin care s-au exprimat îngrijorări cu privire la integritatea și competența candidatei propuse de Guvernul României”, potrivit unui comunicat al Delegației USR PLUS, care atenționează Guvernul PSD că, ”prin insistența de a o susține pe Rovana Plumb, își bate joc de această demnitate publică europeană și, dacă nu o retrage rapid pe Plumb, se va face de râs și va fi forțat să vină cu o altă nominalizare după respingerea ei în Parlament”.

USR PLUS mai precizează că Rovana Plumb a avut în ultimii ani declarații împotriva valorilor Uniunii Europene și antijustiție și l-a sprijinit constant pe Liviu Dragnea, condamnat pentru corupție, din funcțiile publice pe care le-au ocupat.

”Rovana Plumb a fost cercetată în dosarul prin care insula Belina și brațul Pavel au fost transferate de la Apele Române la Consiliul județean Teleorman, iar apoi concesionate către Tel Drum. Parlamentul s-a opus în toamna lui 2017, când ancheta era abia la început, ridicării imunității pentru începerea urmăririi penale a Rovanei Plumb, acuzată de săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, din poziția de ministru al Mediului”, reamintește Delegația USR PLUS în PE.

Eurodeputații USR PLUS au criticat propunerea ca Rovana Plumb să fie propunerea României pentru postul de comisar încă de la început.

Pe 2 septembrie, liderul PLUS, Dacian Cioloș, a declarat că există o mare posibilitate ca Rovana Plumb să fie respinsă în PE: "Am înțeles că doamna Dăncilă insistă în continuare cu doamna Rovana Plumb, în ciuda faptului că are semnale clare, și din informațiile mele, are semnale nu doar din Parlamentul European, dar și din partea Comisiei Europene, că există un risc major ca doamna Rovana să nu treacă de audierile din Parlamentul European. Pentru că una e să fi fost aleasă europarlamentar și să ai o poziție în grupul politic din care să faci parte, și alta e să îți asumi în numele Uniunii Europene un portofoliu și să ai competențele, dar mai ales să nu ai nicio pată și nici o urmă de îndoială asupra integrității tale. Și știm că doamna Rovana Plumb a avut un dosar pentru care nu a început urmărirea penală".