Organizațiile civice acuză umilirea românilor din Diaspora. MAE spune că persoanele care la ora 21:00 se află în sala în care se votează, pot să-și exercite dreptul de vot.

”Statul român ne ține, la propriu, la coada Europei! Umilirea românilor din diaspora este inacceptabilă! Cozile infernale la care românii din afara granițelor sunt nevoiți să aștepte și câte 6-8 ore pentru a vota reprezintă o bătaie de joc la adresa lor! Se dovedește din nou că numărul românilor din afara granițelor este mai mare decât calculează guvernanții când decid dimensionarea secțiilor de votare. Există filmări care dovedesc clar că la foarte multe secții de vot din străinătate, dar și din țară cozile au ajuns să fie și de câțiva kilometri. Românilor care merg împreună cu copiii și familiile lor li se interzice practic dreptul constituțional de a-și exprima votul prin concursul autorităților care dau dovadă de lipsă de respect și responsabilitate față de aceștia”, atrag agenția mai multe organizații civice.

Deși Biroul Electoral Central a anunțat că nu aprobă prelungirea programului secțiilor de vot, organizațiile civice din România și Diaspora le solicită ferm atât Biroului Electoral Central cât și Guvernului României - prin Ministerul Afacerilor Externe care este organizatorul procesului de votare în străinătate - să nu-și umilească cetățenii și să intervină de urgență pentru prelungirea programului de vot.

Semnatari:Acțiunea Civică Galați, Asociația Aradul Civic, Asociația Platforma România 100, Asociația Voci pentru Democrație și Justiție - VeDem Just, Canada Save Roșia, Corupția ucide, Geeks for Democracy, Grup civic CETĂȚEAN IMPLICAT, Inițiativa România, Inițiativa Timișoara, Protestatari Pro Democrație, Londra Reset #REZISTENȚA, Rezist Bilbao, Rezist Galați, Rezistența din Diaspora Rezist Ingolstadt, Și eu sunt din România, Rezist Lyon, Rezist Marseille, #Rezist Milano, Rezist WMW.

Nu se poate da OUG

Premierul Viorica Dăncilă a pasat responsabilitatea la BEC, spunând că Guvernul nu poate da Ordonanță de Urgență.


Reacția MAE

MAE a revenit cu noi precizări, susținând că nu au fost primite sesizări din partea secțiilor de votare din străinătate cu privire la numărul insuficient de buletine de vot sau a alte materiale necesare procesului de vot.

MAE a reiterat faptul că numărul secțiilor de votare și materialele de votare au fost stabilite pe baza evaluărilor și informațiilor comunicate de către misiunile diplomatice, care au ținut cont de consultările cu comunitățile românești din străinătate, de solicitările acestora de organizare a unor secții noi și de evaluarea modului în care s-au desfășurat procesele electorale anterioare în străinătate.

”Locațiile ce găzduiesc secțiile de vot au fost selectate astfel încât să îndeplinească toate necesitățile unei secții de votare. Precizăm că persoanele care la ora 21.00 (ora locală) se află în sala în care se votează, pot să-și exercite dreptul de vot. Accesul alegătorilor în sala de vot are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor”, precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe susține că incidentele punctuale au fost remediate în timp util, fără să afecteze modul de desfășurare a procesului de vot.

”Cu privire la numărul mare de alegători, menționăm că legislația națională privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, dar și reglementările europene nu permit o evidențiere exactă a numărului de cetățeni români aflați în străinătate. Astfel, deși, potrivit Legii nr. 248/2005 art. 5, lit. (d) privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cetățenii români care își stabilesc domiciliul sau reședința în străinătate au obligația de a informa cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României, actul normativ invocat nu prevede sancțiuni pentru nerespectarea acestei obligații. Cu titlu de exemplu, menționăm că în secțiile de votare organizate la Roma, Italia (5 secții de votare) până la acest moment au votat peste 5.100 de persoane, la Madrid, Spania (4 secții de votare) peste 3.500 de persoane, iar la Londra, Marea Britanie (8 secții de votare) peste 11.000 de persoane”, afirmă MAE.