Viitorul purtător de cuvânt al Comisiei von der Leyen, francezul Eric Mamer, a declarat luni că se așteaptă din partea autorităților române un candidat care să corespundă criteriilor prezentata de președinta desemnată a CE.

”Așteptăm din partea autorităților române să ne prezinte un candidat sau o candidată care să corespundă criteriilor deja prezentate în această sală de presă”, a declarat Eric Mamer la briefingul zilnic de presă al Comisiei Europene.

El a spus că acest candidat trebuie să fie acceptat de președinta desemnată a CE și apoi de către PE.

Întrebat de posibilitatea unui schimb de portofolii între Ungaria (care a primit Extinderea) și România (Transporturi), Mamer a fost evaziv, precizând că atribuirea portofoliilor depinde de persoanele care sunt propuse.

Viorica Dăncilă l-a propus săptămâna trecută pentru funcția de comisar pe fostul eurodeputat și ministru pentru afaceri europene Victor Negrescu.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene Mina Andreeva a precizat miercuri că există "îndoieli" că ultima nominalizare a României a fost făcută în mod legitim de către Guvernul interimar. 

Ulterior au apărut informații privind respingerea noii propuneri, dar Viorica Dăncilă a negat joia trecută: ”Nu a fost încă respins comisarul european”.