Comisia Europeană a publicat miercuri rezultatele celui mai recent sondaj Eurobarometru special privind corupția.

Conform Eurobarometrului, corupția este inacceptabilă pentru o majoritate considerabilă a europenilor - 69 %. Puțin peste șapte din zece europeni cred că, în țara lor, corupția este larg răspândită și că există corupție în instituțiile publice naționale (70%), dar și în rândul partidelor politice și al politicienilor (53%). 

78% dintre români consideră că există corupție în instituțiile publice naționale și locale/regionale.

Din 2013, proporția respondenților care consideră corupția ca fiind larg răspândită a scăzut în 18 state membre și doar o minoritate a europenilor (26 %) consideră că viața de zi cu zi le este afectată de corupție.

În cazul românilor, 64% spun că sunt afectați de corupție în viața cotidiană.

Pe de altă parte, 37% dintre respondenții români consideră ”total acceptabil” să ofere bani pentru a obține ceva de la administrația publică sau de la un serviciu public (61% - niciodată acceptabil), 45% sunt dispuși să ofere un cadou (53% - niciodată acceptabil) și 37% să facă un serviciu (60% - niciodată acceptabil).

48% dintre respondenții din România consideră că în ultimii trei ani nivelul corupției a crescut (media europeană - 42%), iar 37% spun că a rămas la fel. Doar 7% consideră că a scăzut.

Rezultatele sondajului pot fi consultate aici.

Deși natura și extinderea corupției variază de la un stat membru la altul, corupția are efecte negative asupra Uniuni Europene în general, astfel că Executivul de la Bruxelles afirmă că își intensifică lupta împotriva corupției.

”Am elaborat norme noi pentru a proteja interesele financiare ale UE împotriva fraudei și a corupției, am consolidat procedurile administrative și penale, iar Parchetul European este în curs de înființare. Legislația europeană în alte domenii, precum combaterea spălării banilor și achizițiile publice, include, de asemenea, dispoziții importante împotriva corupției”, precizează Comisia Europeană într-un comunicat.