Programul pentru cercetare și inovare (2021-2027) va ajuta sistemele de sănătate ale UE să se pregătească pentru viitoarele pandemii și industria sa să decarbonizeze și să inoveze.

Programul de cercetare asigură finanțarea pe termen scurt și lung a cercetării și inovării legate de provocările globale, cum ar fi combaterea schimbărilor climatice, digitalizarea și pandemia de coronavirus.

Orizont Europa include cel mai mare buget de până acum pentru cercetare și digitalizare.

El va susține și IMM-urile inovatoare, infrastructura europeană de cercetare și include o sumă suplimentară de un miliard de euro, pentru cercetarea sprijinită prin Consiliul European pentru Cercetare.

Programul a fost deja pus în aplicare cu titlu provizoriu de Comisia Europeană de la 1 ianuarie 2021.

Eurodeputații au aprobat marți textul acordului cu Consiliul privind programul Orizont Europa cu 677 de voturi pentru, 5 împotrivă și 17 abțineri și programul specific de punere în aplicare a acestuia cu 661 de voturi pentru, 5 împotrivă și 33 abțineri.

Programul Orizont Europa va avea un buget total de 95,5 miliarde de euro, cu 5,4 miliarde de euro din planul de redresare al Uniunii (Next Generation EU), și include o majorare suplimentară de 4 miliarde de euro din cadrul financiar multianual al UE (CFM).

„Orizont Europa va pregăti Uniunea Europeană pentru viitor prin sprijinirea sistemelor de sănătate, a decarbonizării industriei și a inovării. Programul va sprijini, de asemenea, cercetătorii europeni. O investiție ambițioasă în cercetare și inovare va ajuta Uniunea să abordeze cu succes viitoarele provocări”, spus Dan Nica (S&D, România), raportorul pentru Regulamentul de instituire a programului-cadru Orizont Europa.