Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care subliniază că este nevoie de garanții în ceea ce privește protecția drepturilor cetățenilor pentru aprobarea Acordului de retragere.

Europarlamentarii au dezbătut marți situația cetățenilor europeni, dar și a celor britanici după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Dezbaterea s-a concentrat pe subiectul liberei circulații, pe durata perioadei de tranziție și limitarea impactului asupra vieții cetățenelor europeni și britanici.

În urma acestei dezbateri, deputații au adoptat miercuri o rezoluție în care arată că aprobarea Acordului de retragere va ține cont de „experiența dobândită și de garanțiile oferite” în ceea ce privește protecția acestor drepturi.

Dar Parlamentul European își exprimă îngrijorarea față de aplicarea sistemului de înregistrare a cetățenilor UE în vederea obținerii noului statut de ședere în Regatul Unit (EU Settlement Scheme), de absența unui document fizic ca dovadă a dreptului de ședere în Regatul Unit și de accesibilitatea acestuia.

Deputații pun la îndoială înființarea și independența „autorității independente” a Regatului Unit prevăzută în Acordul de retragere, afirmând că ar saluta instituirea unui mecanism de control comun al Parlamentului European și a celui britanic.

Rezoluția - adoptată cu 610 voturi pentru, 29 împotrivă și 68 de abțineri - solicită lansarea de campanii de informare a cetățenilor și îndeamnă guvernele din statele membre ale UE să adopte măsuri consecvente și generoase pentru a oferi securitate juridică cetățenilor Regatului Unit care locuiesc pe teritoriul lor.

Marea Britanie ar urma să iasă din UE la sfârșitul lunii ianuarie.