Audierile de până acum din comisiile de specialitate ale Parlamentului European au arătat că unii comisari desemnați nu sunt pregătiți pentru portofoliile alocate, iar candidata Franței prezintă probleme de integritate.

Comisarul desemnat al Franței pentru piața internă, Sylvie Goulard, nu a reușit să-i convingă  pe eurodeputați, care i-au solicitat clarificări suplimentare, în special în privința presupusei angajări fictive a unuia din colaboratorii săi, înainte de a decide asupra candidaturii, relatează AFP, preluată de Agerpres. Toate grupurile politice din Parlamentul European, cu excepția colegilor săi liberali din Renew Europe, au decis să îi adreseze noi întrebări în scris, etapă prealabilă pentru o a doua eventuală audiere.

Eurodeputații nu au fost convinși de explicațiile oferite de Goulard în privința celor două anchete care o vizează - a justiției franceze și a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) - în cazul angajărilor fictive ale asistenților eurodeputaților partidului Modem.

"Sunt curată", a susținut Sylvie Goulard, cerând europarlamentarilor să respecte prezumția de nevinovăție.

Unii membri ai PE au afirmat că nu înțeleg cum poate pretinde să fie comisar după ce a demisionat din guvernul francez din aceleași motive care ridică acum semne de întrebare. "Există un obicei în Franța...ca orice ministru, din momentul în care este inculpat, să demisioneze...În instituțiile europene, o astfel de cutumă nu există", a explicat candidata Renew Europe.

Sylvie Goulard a înapoiat Parlamentului European 45.000 de euro reprezentând cheltuieli pentru salariul pe opt luni a unuia din asistenții săi pentru care nu a putut oferi nicio dovadă a muncii efectuate. Acest gest a fost văzut ca o recunoaștere a vinovăției de către criticii săi.

Goulard a fost chestionată, de asemenea, în legătură cu activitatea de consultant cu venituri lunare de peste 10.000 de euro pentru think tankul american Berggruen Institute, în perioada octombrie 2013 - ianuarie 2016, când era deputată în Parlamentul European. "A fost legal totul", a subliniat Goulard. "Recunosc că suma este mare" dar "ea corespunde nivelului care se practică", a mai spus ea. 


Răzbunarea popularilor și a socialiștilor?

Potrivit unor surse EurActiv.fr, tirurile de întrebări legate de problemele sale cu justiția ar fi motivate politic, fiind vorba de o reglare de conturi după ce PPE și S&D și-au văzut respinși încă dinainte de audierile din comisii câteun comisar desemnat: Laszlo Trocsanyi, respectiv, Rovana Plumb, din cauza unor conflicte de interese și discrepanțe în declarațiile lor de avere și de interese. 

EurActiv.fr mai notează că Goulard a fost bombardată cu întrebări incomode și din cauză că eurodeputații sunt supărați pe președintele francez, Emmanuel Macron, care a distrus sistemul Spitzenkandidat privind numirea liderului Comisiei Europene.

Rzeczpospolita: Candidatul polonez ar putea fi retras

Conform cotidianului polonez Rzeczpospolita, citat de EurActiv.com, candidatul Varșoviei, Janusz Wojciechowski, pentru portofoliul agriculturii, ar putea fi retras după prestația slabă la audierea de marți. Criticii susțin că Wojciechowski a dezamăgit mulți eurodeputați și e posibil ca Varșovia să fie nevoită să vină cu o nouă propunere.

”Wojciechowski și-a petrecut cea mai mare parte a audierii sale de două ore și jumătate în corzi, încasând fără încetare lovituri succesive de la eurodeputații care au luat foc când polonezul răspundea «sunt deschis pentru discuții» la toate întrebările tehnice", a consemnat reporterul EurActiv.com Gerardo Fortuna.

 

PPE, nemulțumit de candidata Suediei

Grupul PPE s-a declarat dezamăgit de prestația candidatei socialiste din Suedia Ylva Johansson, căreia i-a fost repartizat portofoliul Afaceri Interne.

"Am avut mari așteptări din partea comisarului desemnat (al Suediei) înainte de audieri. Ea va fi responsabilă de unele dintre cele mai provocatoare și sensibile chestiuni discutate la nivel european în acest moment și asta presupune o mare responsabilitate”, a declarat eurodeputata PPE Roberta Metsola, potrivit unui comunicat de presă.

Metsola a precizat că eurodeputații așteptau de la ea mai multe detalii și o viziune privind lupta împotriva terorismului, securitatea frontierelor, Europol, protejarea Spațiului Schengen, sau Fondul European pentru Migrație, Azil și Integrare.

”În cazul acestor aspecte, cetățenii așteaptă garanții din partea Comisiei Europene, garanții pe care nu le-au primit” la această audiere, a subliniat Roberta Metsola.

Didier Reynders, cruțat 

Deși se confruntă cu mai multe acuzații de corupție, candidatul belgian Didier Reynders (Renew Europe), care se va ocupa - împreună cu Vera Jourova - de statul de drept, a avut o viață destul de ușoară, eurodeputații părând mulțumiți de răspunsurile sale.

La câteva zile upă ce un procuror a renunțat la o anchetă privind acuzații de spălare de bani, ministrul belgian de externe a fost vizat de noi acuzații de corupție, chiar înainte de audieri.

Reynders este acuzat că a încercat să acopere o investigație privind presupuse plăți ilegale, având legătură cu acorduri de afaceri cu Libia, Kazahstan și Republica Democrată Congo, care s-au aflat în centrul anchetei privind spălarea de bani oprită săptămâna trecută.

El a negat noile acuzații, susținând că ele au doar scopul de a-i afecta reputația. 

Întrebat de un eurodeputat dacă s-a gândit să se retragă după apariția acestor acuzații, Didier Reynders a declarat că nu are de gând să facă acest lucru.