Chiar dacă urnele nu s-au închis, au început să apară primele estimări în unele state membre. De remarcat că în Germania social-democrații s-au clasat după Verzi.

Potrivit estimărilor, partidul de guvernare (CDU și aliații de la CSU) vor obține 28% din voturi, fiind urmați de Verzi, cu 22%, în timp ce social-democrații au câștigat doar 15,5% din voturi. Partidul de extremă dreapta AfD obține 10,5%.

Verzii au înregistrat un rezultat surprinzător și în Franța, clasându-se pe locul al treilea cu aproape 12%. Frontul Național al lui Marine Le Pen a devansat La Republique En Marche, partidul lui Emmanuel Macron. Rezultatele parțiale după numărarea a 46% din voturi arată un scor de circa 27% pentru partidul de extremă dreapta, în timp ce LREM ar obține doar 20%.

Socialiștii (PSOE) aflați la guvernare în Spania au câștigat și alegerile europene, cu 28,4% din voturi, la mare distanță de Partidul Popular (PP), care ar fi obținut 17,3%. Conform unui exit poll, socialiștii ar urma să obțină 18 mandate în Parlamentul European, în timp ce PP ar obține 11, formațiunea liberală Ciudadanos - 9, coaliția de stânga Unidas Podemos - 7 mandate, iar formațiunea de extremă-dreapta Vox - 4 mandate.

În Austria, partidul cancelarului Sebastian Kurz, care se va confrunta cu o moțiune de cenzură săptămâna viitoare, a primit un sprijin puternic din partea electoratului. OVP (membru al PPE) este creditat cu 34,5% din voturi, fiind urmat de social-democrați cu 23,5%, în timp ce extrema dreaptă (FPO), zguduită de scandalul Ibiza, ar urma sî obțină 17,5%.

Partidul BREXIT înființat de Nigel Farage a câștigat alegerile din Marea Britanie, care a fost forțată să organizeze alegeri pentru Parlamentul European, deși intenționează să iasă din UE. BREXIT a obținut peste 31% din voturile britanicilor, potrivit unui exit poll, în timp ce liberal-democrații, principala forță care se opune ieșirii Marii Britanii din UE, au obținut 18.9%. Laburiștii i-au depășit pe liberal-democrați, dar rezultatul lor (19,1%) arată că poziția patridului a fost slăbită de poziția neclară în privința Brexit, în timp ce conservatorii de la guvernare au fost și mai afectați de tergiversarea Brexit, ajungând la 12,4%.

În schimb, în Polonia, partidul de guvernare PiS va obține o victorie așteptată, cu circa 42,4% din voturi, în fața unei coaliții pro-europene formată din cinci partide, al cărei scor estimat este de 39,1%. Partidul de stânga Wiosna este creditat cu 6,6% din voturi, în timp ce euroscepticii iau 6,1%.

În Croația, PPE obține aproape 25%, în timp ce social-democrații iau 18%. Fidesz câștigă cu o largă majoritate (56%) alegerile din Ungaria, potrivit unul sondaj realizat la ieșirea de la urne, fiind urmat la mare distanță de două partide socialiste, fiecare cu circa 10%.

Popularii, cu circa 20%, ies pe primul loc și în Finlanda, unde sunt cinci partide care au luat peste 10% și alte trei cu peste 5%.

În Cipru, DISY (PPE) este aproape la egalitate cu partidul de stânga AKEL (29% și, respectiv, 27%), iar cele două partide membre a grupului social-democraților au luat cumulat circa 24%.

Noua Democrație (PPE) obține 33% la alegerile din Grecia, în timp ce partidul de guvernământ Syriza ia 25%. După acest rezultat, premierul Alexis Tsipras a anunțat convocarea alegerilor anticipate.

Parlamentul European a anunțat că prezența la vot pe tot cuprinsul UE a fost de peste 50%, cea mai mare din ultimele două decenii