Planul de redresare economică a UE prezentat de Emmanuel Macron și Angela Merkel e prea generos, consideră țările numite "Frugal Four”, care lucrează la o contrapropunere, au confirmat surse diplomatice pentru EURACTIV Germania.

La puțin timp după ce cancelarul Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au susținut o videoconferință în cadrul căreia au prezentat o propunere comună de redresare economică a UE, cancelarul austriac Sebastian Kurz a scris pe Twitter că are obiecții față de acest plan.

Marți, Kurz a anunțat că va lucra la propria propunere privind un fond de redresare în cadrul ”Frugal Four”, un grup de țări (Austria, Danemarca, Olanda și Suedia) ce pledează pentru o politică fiscală conservatoare. 

”Considerăm că este posibilă stimularea economiei europene și că putem evita o mutualizare a datoriilor”, a declarat Sebastian Kurz într-un interviu acordat Oberösterreichische Nachrichten. Planul celor patru state ar trebui să fie disponibil în următoarele zile, a adăugat cancelarul austriac.

Principala obiecților a celor patru state la propunerea franco-germană este decizia de a acorda grant-uri în loc de împrumuturi, relatează EURACTIV Germania, citând surse diplomatice.

Întrebat de EURACTIV înainte de reuniunea ECOFIN de marți, ministrul austriac de finanțe Gernot Blümel (ÖVP) a avut aceeași poziție împotriva ”subvențiilor”, pe motiv că e timpul ”să investim în viitor și nu să acoperim costul datoriilor din trecut”. 

Andreas Schieder, șeful delegației social-democraților austrieci din Parlamentul UE, a criticat poziția lui Kurz, apreciind, în schimb, în mod favorabil inițiativa franco-germană de ”reconstrucție europeană”.