După ce a decis separarea de CDU și CSU, Hans-Georg Maaßen, fost președinte al Oficiului Federal pentru Protecția Constituției (BfV), nu exclude o apropiere de extrema dreaptă.Alternative für Deutschland (AfD).

Adunarea generală a grupului ultraconservator Werteunion (Uniunea Valorilor) a decis înființarea unui partid politic nou. Dacă va fi înființat, va fi a doua formațiune apărută în 2024, după cel format de Sahra Wagenknecht, fostă membră a Die Linke (Stânga).

Asociația „Uniunea Valorilor” nu a făcut parte din Uniunea Creștin-Democrată (CDU) sau Uniunea Creștin-Socială (CSU), dar a încercat să colaboreze îndeaproape cu cele două partide conservatoare.

Fostul șef al BfV este, în schimb, membru al partidului condus în trecut de Angela Merkel, Între timp, și CDU și CSU iau distanță de „Uniunea Valorilor” și de Hans-Georg Maaßen, notează Spiegel Online.

La alegerile generale din 2021, el a candidat fără succes pentru CDU în landul Turingia.

La începutul lunii ianuarie s-a anunțat că își propune să-și înființeze propriul partid.

Expulzare din CDU

Conducerea CDU îl acuză, printre altele, pe Maaßen că recurge „la un limbaj folosit în mediul antisemit și al conspiraționilor”.

Liderul Uniunii Creștin-Democrate, Friedrich Merz, a anunțat deja că partidul său va rupe orice legături cu „Uniunea Valorilor”, dacă aceasta se va transforma un partid. Totodată, membrii CDU nu vor mai putea face parte din „Uniunea Valorilor”.

Această organizație a fost fondată în 2017, susținând că reprezintă „nucleul conservator” al CDU și CSU. „Uniunea Valorilor” o critica pe Angela Merkel că nu este suficient de conservatoare.

Între timp, Cu toate acestea, „Uniunea Valorilor” a virat rapid spre dreapta populistă, pentru ca, în prezent, Maaßen, aflat la conducerea asociației din ianuarie 2023, să nu excludă o cooperare cu extrema dreaptă. 

„Discutăm cu toată lumea, de la stânga la dreapta”, a declarat pentru Welt TV șeful „Uniunii Valorilor”. Maaßen a precizat că a decis transformarea „Uniunii Valorilor” în partid, deoarece nu e mulțumit de cursul luat de CDU sub Friedrich Merz.

În opinia lui Maaßen, AfD și Sahra Wagenknecht ar „exprima în mod deschis și liber problemele" pe care le are în Germania. Dar la nivel de soluții există diferențe semnificative între cele două partide și „Uniunea Valorilor”, care nu spune: „Străinii afară! Opriți orice imigrație în Germania!”, ci pledează pentru o anumită măsură. 

„Este esențial ca alegătorii actuali și membrii CDU și CSU să ni se alăture”, a declarat Maaßen într-un interviu pentru Cicero.