Socialiștii europeni au renunțat să propună un candidat pentru funcția de președinte al PE, lăsându-i cale liberă eurodeputatei PPE din Malta Roberta Metsola, scrie Times of Malta.

În prezent, șeful PE este socialistul italian David Sassoli, dar acesta nu va candida pentru un nou mandat.

Publicația spaniolă Eldiario scrie că e posibil ca socialiștii să o sprijine pe Roberta Metsola, dacă se ajunge la un acord privind prioritățile legislative priorities și distribuirea posturilor de conducere, precum cele de vicepreședinți ai Parlamentului European.

Metsola a fost desemnată candidată a PPE pentru șefia Legislativului European pe 24 noiembrie, fiind preferată austriacului Othmar Karas și olandezei Esther de Lange.

Candidatura generează unele semne de întrebare privind poziția sa împotriva avortului. Metsola vine din Malta, ultima țară din UE în care avortul este complet ilegal.

Bernard Guetta (Renew Europe) a precizat că nu o va vota pe Roberta Metsola, pentru că aceasta ar transmite un semnal foarte rău pentru drepturile femeilor. Grupul din care face parte nu și-a stabilit încă poziția privind susținerea sau nu a eurodeputatei PPE.