Uniunea Europeană trebuie să se asigure că legislația este implementată cum trebuie în statele membre, pentru ca muncitorii sezonieri să nu se găsească în poziția de a lupta pentru drepturile lor, susține ministrul român al muncii, Violeta Alexandru.

„Muncitorii sezonieri sunt o parte esențială a pieței comune a muncii, având funcții vitale atât în perioada crizei, cât și în cea de relansare. Aceștia sunt însă și mai vulnerabili la abuzuri și tratamente incorecte, precum și condiții sanitare, de securitate socială și de sănătate neclare, având în vedere natura tranzitorie a angajării lor”, se arată într-o scrisoare trimisă de Violeta Alexandru omologilor săi europeni, Președinției croate a Consiliului UE, precum și comisarului pentru muncă Nicolas Schmit.

Ministrul român al muncii spune că toți oficialii europeni recunosc importanța respectării drepturilor muncitorilor, inclusiv a celor sezonieri sau care lucrează în condiții precare. „În această privință, este crucial să ne asigurăm că legislația existentă este implementată adecvat în teritoriu pentru a preveni situațiile în care lucrătorii noștri s-ar afla în poziția de a fi nevoiți să se lupte pentru drepturile lor”, se arată în scrisoarea transmisă înaintea reuniunii de marți, în sistem de videoconferință, a miniștrilor muncii și pentru probleme sociale din UE.

În ultimele săptămâni, au fost publicate mai multe informații privind condițiile dificile în care muncesc lucrătorii români care au mers, în plină pandemie, în Germania pentru a recolta sparanghel. Reacția autorităților române a fost mai degrabă timidă, doar cu o declarația a ministrului Violeta Alexandru, care i-a sfătuit pe muncitori să plece cu forme legale și le-a pus la dispoziție două numere de telefon pentru a afla informații.

În scrisoarea adresată omologilor săi, Violeta Alexandru laudă progresul în asigurarea unei protecții mai bune a muncitorilor prin Directiva privind transparența și previzibilitatea condițiilor de muncă, adoptată anul trecut. Ministrul român spune că UE ar trebui să se concentreze acum pe o transpunere rapidă în legislațiile naționale pentru ca legislația să-și atingă scopul, foarte necesar în aceste zile.

Violeta Alexandru spune că, mai mult ca oricând, acum este evidentă importanța regulilor privind siguranța și sănătatea la locul de muncă. „De aceea, ar trebui să le prioritizăm și să aplicăm legislația actuală în statele membre, în contextul scăderii abrupte a numărului de inspecții la locul de muncă, în condiții de pandemie”.

De asemenea, oficialul român remarcă nevoia de a revedea legislația europeană pentru a o face mai adecvată pentru nevoile muncitorilor sezonieri sau a altor tipuri de lucrători vulnerabili la condiții injuste sau dezavantajoase.