Președintele Klaus Iohannis a participat miercuri la summitul privind Balcanii de Vest de la Bruxelles, apreciind că a fost ”o întâlnire bună”.

”A fost o întâlnire pe care aș califica-o ca o întâlnire bună ... concluzia mea este că toată lumea a înțeles că trebuie să avansăm un pic mai repede cu procesul de integrare pentru Balcanii de Vest”, a declarat președintele României, după reuniune.

Situațiile sunt diferite de la o țară la alta, dar Iohannis e convins că ”trebuie să accelerăm”, ”toți trebuie să avem curajul să facem următorul pas”.

 


 

”Pentru unii următorul pas înseamnă să primească statutul de candidat, pentru alții următorul pas înseamnă să înceapă, efectiv, negocierile de aderare și așa mai departe”, a mai spus Iohannis.

Atmosfera a fost bună, ”unii dintre lideri și-au exprimat speranța, frustrarea, încurajarea”. 

Subiectul va fi discutat și la Consiliul European, care are loc astăzi și mâine la Bruxelles.

Premierul albanez Edi Rama a lansat critici dure la adresa Bulgariei, dar și a procesului de extindere: "Bulgaria e o rușine, dar nu e vorba doar de Bulgaria”.

Bulgaria a făcut UE să pară ”impotentă”, a mai spus Edi Rama, adăugând că extinderea UE are un ”spirit pervertit”. ”Spiritul procesului de extindere s-a transformat de la o viziune comună a unei întregi comunități la răpirea statelor membre individuale”.

Premierul bulgar Kiril Petkov - care tocmai a primit un vot de neîncredere în Parlament - a declarat că nu sunt șanse ca Sofia să renunțe la veto-ul său împotriva Macedoniei de Nord în timpul celor două zile de summit, dar a dat de înțeles că s-ar putea găsi o soluție în curând.