Italia e gata să-i primească din nou pe turiști, spune premierul Mario Draghi, adăugând că speră ca Roma să emită propriul certificat verde luna aceasta. Austria și Olanda au anunțat inițiative similare.

”Este vremea să vă rezervați vacanța în Italia!”, le-a spus reporterilor Mario Draghi, după o reuniune G20 în care s-a discutat problema turismului în contextul redresării post-pandemice.

Premierul italian a promis "reguli clare și simple” pentru a-i asigura pe vizitatori că pot călători în siguranță în Italia, relatează EURACTIV.com.

”Oamenii doresc să călătorească aici. Pandemia ne-a obligat să închidem temporar. Dar Italia este gata să-i primească înapoi pe oameni”, a mai spus Draghi.

Italia a fost afectată dur de pandemie, atât în privința deceselor din cauza COVID-19 - peste 120.000, cel mai mare număr din UE - , cât și din cauza recesiunii provocată de restricțiile impuse pentru a combate pandemia. 

Italia era a cincea destinație turistică mondială, dar numărul vizitatorilor a scăzut cu peste 60% în 2020 în comparație cu 2019.

Draghi a menționat faptul că adeverința verde a Uniunii Europene ar putea fi folosită din a doua jumătate a lunii iunie, ceea ce ar ușura călătoriile pentru turiștii care au fost vaccinați, au un test negativ sau au imunitate în urma bolii.

Până atunci, autoritățile de la Roma speră să aibă un certificat verde național încă de la mijlocul lunii mai, care să permită călătoriile în interiorul țării. Nu e clar dacă acest certificat ar permite și călătoriile cetățenilor străini. În prezent, vizitele cetățenilor din majoritatea statelor sunt supuse unor restricții.   

Astfel, potrivit regulilor în vigoare până pe 15 mai, turiștii europeni trebuie să stea în izolare timp de cinci zile după sosirea în Italia.

Și cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a anunțat că intenționează introducerea unui certificat verde național, în tentativa de a revitaliza economia.

"Nu putem sta după UE”, a spus Kurz, referindu-se la potențialele daune pentru sectorul turismului, notează EURACTIV.de.

Austria a început deja negocieri bilaterale cu Slovacia pentru a introduce o astfel de schemă. Chiar dacă ambele state susțin inițiativa Uniunii Europene, ele vor să ajungă la o înțelegere în cazul în care Bruxellesul nu se grăbește.

Partidul Verzilor, din coaliția de guvernare, nu-l susține pe Kurz, ministrului sănătății Wolfgang Mückstein precizând că singura soluție fezabilă e un certificat verde la nivel european.

Sectorul turismului reprezintă 5,6% din PIB-ul Austriei.

Ministrul olandez al sănătății Hugo de Jonge le-a spus miercuri parlamentarilor că Olanda ar putea introduce un certificat național la începutul lunii iunie, precizând că data avansată - 21 iunie - de CE pentru o adeverință la nivel european e prea îndepărtată, relatează DutchNews.nl. 

Parlamentarii olandezi au la dispoziție trei săptămâni pentru a dezbate actul normativ care reglementează folosirea certificatului verde național.