După ce a ajuns la o înțelegere cu Theresa May vizând deblocarea Brexitului, Jean-Claude Juncker i-a scris lui Donald Tusk, precizând că Londra va trebui să-și aleagă eurodeputați, dacă nu iese din UE până la 23 mai, când încep europarlamentarele.

"Retragerea Regatului Unit ar trebui să fie finalizată înainte de alegerile europene care vor avea loc între 23 și 26 mai anul acesta...Dacă Marea Britanie nu va părăsi Uniunea Europeană până atunci, va fi obligată din punct de vedere juridic să organizeze aceste alegeri", i-a scris liderului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintelui Consiliului European, Donald Tusk, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Theresa May s-a deplasat luni seara la Strasbourg, unde a purtat ultimele discuții cu liderii europeni, înainte de un nou vot în Camera Comunelor privind acordul de ieșire din UE. După întrevederi, ea a anunțat că a obținut de la UE asigurări obligatorii din punct de vedere juridic în privința Brexitului. 

În declarație, premierul britanic evidențiază câștigurile obținute prin părăsirea Uniunii, cum ar fi reluarea controlului asupra frontierelor și a banilor prin stoparea contribuțiilor anuale mari, precum și revenirea la o politică comercială independentă, dar și la faptul că înțelegerea va aduce Marii Britanii un viitor bun în relația cu prietenii și aliații săi din UE, precum și un parteneriat economic benefic pentru afaceri și cooperare în domeniul securității, necesară menținerii siguranței cetățenilor.

Referitor la clauza de "backstop" (plasa de siguranță vizând evitarea unei frontiere dure cu Irlanda de Nord), Theresa May susține că o poliță de asigurare care să garanteze că nu va exista niciodată o graniță dură în Irlanda de Nord este absolut corectă și onorează angajamentele solemne asumate de Regatul Unit prin Acordul de la Belfast din Vinerea Mare: "Dar dacă va trebui vreodată să folosim această poliță de asigurare, ea nu poate să devină un aranjament permanent și nu este modelul viitoarei noastre relații".

În privința acestui aspect, care i-a nemulțumit pe parlamentarii britanici, May și liderii europeni au căzut de acord luni noaptea că e nevoie de anumite modificări. E vorba de două documente: un instrument comun și o declarație comună.

"Instrumentul comun, având o greutate juridică comparabilă cu Acordul de retragere, va garanta faptul că UE nu poate acționa cu intenția de a aplica clauza de backstop pe termen nelimitat. Dacă o fac, poate fi contestată prin arbitraj și dacă se constată o încălcare, Marea Britanie poate suspenda backstopul", se arată în declarație. Instrumentul comun oferă și un angajament juridic că orice clauză înlocuitoare nu are obligația să o reproducă.

Cel de-al doilea document, o declarație comună a Regatului Unit și a UE referitoare la Declarația Politică, stabilește o serie de angajamente menite să întărească și să accelereze procesul de negociere și să aducă în vigoare viitoarea relație. Aceasta conține "un angajament obligatoriu din punct de vedere juridic, potrivit căruia Marea Britanie și UE încep să lucreze imediat pentru a înlocui clauza de backstop cu aranjamente alternative până la sfârșitul lunii decembrie 2020".

De asemenea, Theresa May anunță că va prezenta un al treilea document, o Declarație unilaterală, care va însoți instrumentul comun privind Acordul de retragere. 

Liderul laburiștilor britanici, Jeremy Corbyn, a susținut însă că negocierile prim-ministrului au eșuat, întrucât acordul de luni noaptea nu conține ceva care să se apropie de schimbările promise de Theresa May Parlamentului britanic, astfel că acesta trebuie să respingă marți.