Klaus Iohannis se întâlnește vineri la Bruxelles cu președintele Consiliului European, Charles Michel, pentru a discuta despre negocierile privind bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027.

Întâlnirea face parte din seria de reuniuni pe care președintele Consiliului European le are cu liderii statelor membre ale Uniunii în vederea pregătirii reuniunii extraordinare a Consiliului European din 20 februarie privind negocierea viitorului buget multianual al Uniunii, anunță Administrația Prezidențială.

Negocierile referitoare la bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 au intrat într-o nouă etapă, în care coordonarea acestui proces a fost preluată de către președintele Consiliului European cu scopul obținerii, cât mai rapid posibil, a unui acord la nivelul șefilor de stat și guvern din Uniunea Europeană.

Charles Michel începe turul negocierilor luni, când îi primește pe premierul leton, Krišjānis Kariņš, și pe cel ungar, Viktor Orbán.

În timp ce Comisia Europeană vrea contribuții de 1,11% din Venitul Național Brut (VNB), țări mai conservatoare din punct de vedere fiscal precum Germania, Austria și Olanda vor un procent de maximum 1%.

”Dacă va fi introdusă această propunere, nu o vom susține, și cred că nici alți contributori neți din UE”, a spus cancelarul austriac Sebastian Kurz la postul austriac de radio Oe1, făcând referire la grupul de țări care plătesc la bugetul blocului comunitar mai mult decât primesc din finanțările UE.